Поводом регионалне донаторске конференције која се данас одржава у Сарајеву Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица подржава сваку иницијативу чији је циљ да се помогне људима да ријеше свој кров над главом. У том смислу поздрављамо организовање регионалне донаторске конференције у Сарајеву на којој би требало да се прикупе средства за рјешавање стамбених потреба социјалних случајева у избјегличко-расељеничкој популацији. Нажалост, на регионалној донаторској конференцији неће бити говора о обавези Србије, Хрватске, БиХ и Црне Горе да досљедно поштују људска права избјеглих и расељених лица односно да реализују Анекс Г Бечког споразума о сукцесији у коме се јасно нови да ће свим грађанима бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31.12.1990. године. Из тога разлога сматрамо да регионална донаторска конференција неће допринијети да се коначно затвори поглавље избјеглиштва на западном Балкану.
Подсјећамо јавност да је Коалиција удружења избјеглица безуспјешно тражила од бившег предсједника Бориса Тадића и Владе Србије да не дају свој пристанак да министар спољних послова Вук Јеремић потпише политички докуменат под називом „Заједничка декларација за завршетак и проналажење трајних рјешења за угрожене избјеглице и интерно расељена лица“ у садашњем облику. Заједничка деклараицја је усвојена на конференцији министара спољних послова Србије, Хрватске, БиХ и Црне Горе која је одржана 07. новембра 2011. године у Београду. Основни разлог због чега смо против Заједничке декларације у садашњем облику јесте чињеница да се у њој не говори о повратку одузетих имовинских и стечених права избјеглих и прогнаних лица и других оштећених грађана. Наведеним документом послана је порука јавности да су наши имовински и бројни други проблеми рјешени а да ће се социјално-хуманитарни случајеви рјешавати средствима прикупљеним на регионалној донаторској конференцији наредних година.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта