Поводом одржаног великог скупа избјеглих и прогнаних лица 22.априла 20012. године у Београду Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица одржала је 22. априла 2012. године (недеља) у Београду, у спортској хали Шумице, величанствени скуп избјеглих и прогнаних лица на коме је било присутно преко 1500 наших земљака. На скуп су дошли, не само избјегла и прогнана лица, него и грађани који су родом и поријеклом из Хрватске и БиХ, као и остали заинтересовани грађани. Организованим превозом посјетиоци су дошли из приградских београдских насеља, Обреновца, Младеновца, Барајева, Сремске Митровице, Руме, Инђије, Старе Пазове, Новог Сада, Зрењанина, Сомбора, Смедерева, Панчева и других мјеста. Циљ скупа био је подршка Споразуму о сарадњи између Српске напредне странке и Коалиције удружења избјеглица.

Водитељ програма је био новинар Саво Смаољановић који је на маестралан начин водио скуп. Приказан је кратак културно-умјетнички програм (КУД „Ћирило и Методије“ из Бусија, група Минђушари, група Прелџије, група Ћиро-Личка Калдрма и Сава Путник). Саво Смољановић је рецитовао пјесму „Не признајем капитулацију“. Говоре су одржали: Гордана Веселиновић (дјевојка чији је отац погинуо на ратишту а мајка умрла у избјеглиштву; заједно са млађим братом и сестром живи у колективном центру Крњача у Београду): представник српске опозиције у Хрватској Јован Ајдуковић; предсједник Покрета социјалиста Александар Вулин; предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта и замјеник предсједника Српске напредне странке Александар Вучић.

На трибинама су се вијориле многобројне заставе Коалиције удружења избјеглица, као и државне заставе. Такође, на трибинама су се могли уочити натписи мјеста одакле су дошли посјетиоци скупа, као и називи регија у Хрватској и Босни и Херцеговини (Далмација, Лика, Кордун, Банија, Славонија, Барања, Босанска Крајина, Сембереија, Херцеговина, Сарајевско-романијска регија, регија Добој и централна Босна). Посебан утисак на присутне оставио је велики транспарент (500 x 500 цм) на коме је писало БОРБА ЗА ПРАВА ПРЕКОДРИНСКИХ СРБА. Испод слогана су набројане поменуте регије у Хрватској и БиХ.

Атмосфера у хали Шумице је била веома позитивна и достојанствена. Није се чуо ниједан жвиждук или узвик негодовања. Посјетиоци су са скупа отишли веома задовољни и са позитивном енергијом. Нажалост, ниједна телевизија (осим кабловске Свет инфо плус) није емитовала барем један минут прилога са скупа. Такође, ниједна дневна новина (изузев малог прилога у листу Правда) није објавила текст о поменутом скупу. Без обзира на ту чињеницу, Коалиција удружења избјеглица је показала, још једном, да је једина организаицја прекодринских Срба која је, у овом тренутку, у стању да организује скуп са преко 1.500 присутних Крајишника и других грађана.

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта