Верујем у СНС и Томислава Николића

Лист: Правда, Београд, 20.април 2012.

БЕОГРАД – Коалиција удружења избеглица у недељу, 24. априла у хали „Шумице“ на Вождовцу у Београду одржаће велики скуп избеглих и прогнаних лица, а циљ скупа је подршка споразуму о сарадњи између Српске напредне странке и нашег удружења, рекао је Миодраг Линта, председник Коалиције удружења избеглица, која је део коалиције „Покренимо Србију“.

На скуп, који почиње у 18 сати, позивамо сва прогнана и избегла лица, грађане Србије, све оне који су родом и пореклом из Хрватске и БиХ. Окупљеним ће се обратити челници СНС-а као партнери наше коалиције, где ће још једном потврдити своју решеност да испуне обавезе које су преузели споразумом о сарадњи у вези са проналажењем правичног и трајног решења свих избеглих и прогнаних грађана, као и свих општећених из Хрватске и БиХ. Споразумом о сарадњи СНС дала је подршку нашим темељним захтевима.

Шта су ваши захтеви?

– На првом месту је пуна подршка нашој петицији, којом тражимо повраћај наше незаконито одузете имовине и стечених права, успостављање истих стандарда осуђеним за ратне злочине и коначно решење питања несталих лица. Друга тачка јесте подршка нашој иницијативи од стране СНС-а, да се сазове ванредна седница Скупштине Србије, на којој би била усвојена резолуција о поштовању људских права избеглих и прогнаних лица и других оштећених грађана из бивших југословенских република. Трећа тачка споразума јесте подршка СНС-а да се при Влади Србије и на нивоу Града Београда оснује фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним људима. Тачком четири тог споразума ми смо се обавезали да ћемо позвати све грађане који су родом из Хрватске и БиХ да подрже СНС и Томислава Николића на изборима.

А шта је циљ те резолуције?

– Циљ је да се обавеже Влада Србије да отвори суштинских дијалог са Загребом и Сарајевом о решавању наших проблема на темељу анекса Г Бечког споразума о сукцесији, у коме се јасно каже да ће свим грађанима бити заштићена и врађена њихова права која су имали на дан 31. децембар 1990.

Због чега баш СНС и Томислав Николић?

– Овај споразум о сарадњи настао је као резултат неуспеха да успоставимо дијалог са председником ДС-а, који је био председник Србије, као и са Владом Србије. Ми смо у претходне три године упутили 11 званичних дописа тадашњем председнику Србије и осам званичних позива Влади да приме нашу делегацију. Они су одбили било какав разговор са нама, одбили су да подрже нашу петицију, коју је подржало 70.000 оштећених грађана својим потписима. Одбијена је наша иницијатива и за оснивање фонда за помоћ избеглим и расељеним лицима, а одбијена је и иницијатива за усвајање резолуције о поштовању људских права избеглих и прогнаних лица. СНС је једина странка која је званично прихватила наше захтеве и верујемо у њих и Томислава Николића.

Активно учествујете у кампањи коалиције „Покренимо Србију“?

– Наше Удружење је било на два велика митинга, у хали „Пинки“ и у Новом Саду. Организујемо низ трибина са СНС-ом и желимо да упознамо наше сународнике о томе зашто СНС. Ми нисмо колективни чланови СНС-а, нисам ни ја, али је важно да људи знају чињенице, због чега подржавамо СНС.

Како сте задовољни кампањом за изборе?

– На терену видимо расположење наших људи. Осећа се незадовољство и разочарење тиме што ДС води погрешну политику, која гура под тепих права избеглих, прогнаних и свих других оштећених грађана. Увиђају да је једина политичка опција, која може да помогне у решавању проблема, СНС.
Победа на свим нивоима

Шта очекујете од избора 6. маја?

– Очекујемо да ће широки народни фронт, окупљен око СНС-а, убедљиво победити на изборима на свим нивоима и да ће формирати нову владу Србије.