Поводом Саопштења за јавност Полицијске управе вуковарско-сријемске од 17 августа ове године у коме се, између осталог, наводи да је 11-годишње дијете из Маркушице српске националности у источном дијелу Хрватске запалило државну заставу Републике Хрватске Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра да је Саопштење за јавност Полицијске управе Вуковарско-сријемске у којем се наводи, између осталог, да је 14-годишњакиња заједно са троје дјеце старих 11 и 12 година, сви из Маркушице, провалили у просторије општине Маркушица и украли више државних застава Републике Хрватске и застава српске националне заједнице а затим запалили једну државну заставу Хрватске, својим садржајем узнемирило јавност и подигло тензију која може довести до погоршања међунационалних односа у Вукварско-сријемској жупанији, али и на подручју Републике Хрватске.

Починиоци кривичног дјела су дјеца разведених родитеља (близанци од 11 година и дјевојчица од 12 година) и живе са баком и стрицом који не води адекватну бригу. Мајка је прије неколико година напустила дјецу и преудала се, а отац живи у Њемачкој. Такође, 14-годишња дјевојчица се налази у сличној ситуацији. Дјеца су, фактички, препуштена сама себи и улици. У претходном периоду дјеца су већ неколико пута починили кривична дјела крађе.

Очекујемо да Полицијска управа вуковарско-сријемска изда Саопштење за јавност у коме ће истаћи чињеницу да се ради о дјеци која су из очаја и небриге почела да се баве крађом и другим незаконитим радњама. Велики дио одговорности за инцидент сносе надлежне институције које нису на вријеме препознале проблем и преузеле бригу о дјеци. Због свега наведеног сматрамо да се не може прихватити тврдња Полицијске управе вуковарско-сријемске да је 11-годишње дијете починило кривично дјело Повреде угледа Републике Хрватске.

Председник Коалиције
Миодраг Линта