Поводом састанка делегације 104 удружења избјеглих и прогнаих Срба из Хрватске са Његовом Светости Патријархом српским г. Иринејем Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

У Београду, у Српској Патријаршији, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј примио је делегацију 104 удружења избЈеглих и прогнаних Срба из Хрватске на челу са Миодрагом Линтом. Чланови делегације су упознали Његову Светост са бројним проблемима са којима се суочавају избЈегли и прогнаии Срби у Хрватској и уручили му извЈештај о неиспуњавању обавеза Владе Хрватске из Поглавља 23 Правосуђе и људска права». У извЈештају избЈегличких удружења наводи се низ чињеница које јасно говоре да Хрватска није вратила одузета имовинска и стечена права избЈеглим и прогнаним Срба, да није успоставила независно, непристрасно и ефикасно правосуђе у области суђења за ратне злочине и друга кривична дела у ратном периоду и да није завршила процес ексхумације и идентификације посмртних остатака Срба из преко 600 познатих гробних мјеста. Чланови делегације су, такође, упознали Његову Светост да је 70.000 оштећених грађана потписало подршку Петицији избјеглих и прогнаних Срба којом тражимо да Хрватска испуни европске стандарде у поштовању наших људских права, као и са иницијативом да Народна скупштина Републике Србије усвоји Резолуцију о поштовању људских права избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске.

Његова светост Патријарх српски г. Иринеј се интересовао за актуелни положај избјеглих и прогнаних Срба и проблеме са којима се суочавају у процесу повратка својих права у мјестима избјеглиштва, као и у свакодневном животу. Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј је дао благослов Петицији избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске, подршку наставку акције прикупања потписа подршке Петицији широм свијета гдје живе избјегли и прогнани Срби и остали грађани оштећени у својим имовинсим и другим правима и подршку да Народна скупштина Републике Србије усвоји Резолуцију о поштовању људских права избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске.

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта