Поводом састанка са замјеницом помоћника министра спољних послова Србије Слађаном Прицом који је одржан 07.октобра 2011. године Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица упутила је 26. септембра 2011. године молбу министру спољних послова Вуку Јеремићу да прими делегацију избјегличких удружења у вези предстојеће конференције министара спољних послова на тему избјеглиштва и расељеништва. На конференцији која ће се одржати 07. новембра 2011. године у Београду биће потписан политички документ под називом „Заједничка декларација за завршетак и проналажење трајних рјешења за угрожене избјеглцие и интерно расељена лица“. Нашу делегацију је примила госпођа Слађана Прица која нам је, између осталог, рекла да Србија стоји на становишту да министарска конфереција треба само да обезбеди оквир за организовање донаторске конференције на којој би се прикупила одређена средства за угрожене категорије избјеглица и расељених лица.

Делегација Коалиције удружења избјеглица је, у разговору са госпођом Прицом, јасно истакла став да Заједничка декларација мора истовремено да створи оквир за прикупљање средстава али и да снажно нагласи значај повратка незаконито одузетих имовинксих и стечених права оштећених грађана. Због наведеног тражимо да у тексту Заједничке декларације стоји обавеза држава да хитно отворе дијалог и постигну договор о спровођењу Анекса Г Бечког споразума о сукцесији. У њему се истиче да ће грађанима бити призната, заштићена и враћена права која су имали на дан 31.12.1990. године у склaду са утврђеним нормама и стандардима међународног права.

Госпођу Прицу смо замолили да пренесе молбу господину Јеремићу да, што прије, прими нашу делегацију како бисмо му саопштили став избјегличких удружења поводом предстојеће министарске конференције и затражили да се нацрт Заједничке декларације да на увид јавности.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта