Поводом срамне и скандалозне одлуке Уставног суда Хрватске да укине пресуду Бранимиру Главашу и осталим осуђеним у случајевима „гаража“ и селотејп“ у којима је правоснажно осуђен на осам година затвора због ратног злочина над српским цивилима у Осијеку 1991. Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица оцјењује срамном и скандалозном одлуку Уставног суда Хрватске да укине правоснажну пресуду Бранимиру Главашу у случају „гаража“ и селотејп“ у којима је правоснажно осуђен на осам година затвора због убиства најмање дванаест српских цивила у Осијеку током 1991. и 1992. године. Први стравичан злочин је добио назив „Гаража“ јер се десио у гаражама поред Главашева Секретаријата за народну одбрану гдје су двојица српских цивила мучена и испитивана, а на крају су били присиљени пити сумпорну киселину. Једнако је стравичан и други злочин који је у медијима добио назив „селотејп“ због убиства десет српских цицила који су, прије ликвидације, били мучени, а након тога су завезаних очију и уста обљепљених љепљивом траком, одведени на обалу ријеке Драве и ликвидирани метком у потиљак. Пресуде су укинуте и осталој шесторици осуђених који су учествовали у злочину над српским цицилима у Осијеку. Срамна је била и одлука загребачког жупанијског суда из маја 2009. године да се Главаш и остали починиоци стравичних злочина над српским цилицима у Осијеку казне са минималним казнама у распону од пет до десет година са циничним образложењем да имају огромне заслуге за одбрану Осијека од Југословенске народне армије и побуњених Срба. Врховни суд Хрватске је јуна 2010. године смањио казну Главашу са десет на осам година.

Коалиција удружења избјеглица сматра да је Уставни суд Хрватске престао бити чувар Устава већ се претворио у иниституцију која користи процедуралне разлоге да ослобађа ратне злочинце који су чинили злочине над српским цивилима и заробљеницима. Уставни суд Хрватске је укинуо пресуде Бранимиру Главашу и шесторици осуђених из разлога јер су у вијећу загребачког жупанијског суда, које је маја 2009. године донијело пресуде, сједили тобоже судије који су раније одлучивали о њиховом притвору. Наведени случај је само један у низу примјера који показује да Хрватска има правосуђе који није ни професионално, ни независно ни непристрасно. Врхунски цинизам представља чињеница да је Уставни суд објавио своју раније донијету одлуку о укидању правоснажне пресуде Бранимиру Главашу и осталим осуђенима дан након што је Хрватска добила новог предсједника. Због наведеног позивамо Колинду Грабар Китаровић да се јавно заложи за кажњавање свих починилаца ратних злочина без озбира на националну припадност и успостављање правде за жртве.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта