Поводом традиционалног годишњег дружењa Плашчана у ресторану Холивуд на Новом Београду, коме је присуствовао Миодраг Линта, Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШЕТЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта, након повратка из Лушци Паланке, присуствовао је у суботу 06. јуна 2015. године у вечерњним часовима традиционалном годишњем дружењу Плашчана у ресторану Холивуд на Новом Београду. На дружењу је био присутан и потпредсједник Коалиције удружења избјеглица Миле Шапић. Један од циљева окупљања Плашчана јесте прикупљање средстава за обнову саборног храма Ваведења Пресвете Богородице и Владичанског двора у Плашком.

Линта је у свом обраћању присутним Плашчанима, између осталог, рекао да му је жао што због обавеза У Скупштини Србије није могао да августа 2013. године присуствује обиљежавању 250 година постојања храма Ваведења Пресвете Богородице. Без обзира што није могао лично да иде Линта је обезбедио два аутобуса за одлазак Плашчана на прославу. Веома је важно истаћи да је Плашки вјековима сједиште Горњокарловачке епархије и да је до 1941. године био значајно духовно и културно средиште православних Срба и центар окупљања и очувања вјере, обичаја и традиције. Храм Ваведења Пресвете Богородице у Плашком највећа је црква православних Срба на овим просторима чији је опстанак од великог значаја за све Србе Горњокарловачке епархије којих сада има веома мало.

Организатор традиционалног окупљања Плашчана је веома агилни Раде Косановић са својим сарадницима. Окупљеним Плашчанима обратили су се, између осталих, садашњи плашчански парох Горан Славнић, затим Милан М. Косановић, Милан.Р. Косановић, Божидар Бошко Корзалко и Ђорђе Латас који су аутори Зборника поезије и прозе Плашчанске долине под називом „Са олтара родне груде“. Сав приход од продаје зборника аутори су намјенили за обнову храма. Присутнима се обратила и Милена Чанковић која се бави сакупљањем свега оног што је препознатљиво за Лику преко сјећања, нашег начина живота, и из прича наших предака. Миодраг Линта се извинио присутним Плашчанима јер је морао раније да напусти скуп због ранијег позива да присуствује и дружењу Далматинаца из села Мокропоље у ресторану Језеро.

Информативна служба
Коалиција удружења избјеглица