Поводом освећења цркве Христовог вазнесења у селу Лушци Паланка, општина Сански Мост, коме је присуствовао Миодраг Линта Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта прихватио је позив свештеника Алена Марића и отпутовао је у раним јутарњим часовима у суботу 06. јуна 2015. године у село Лушци Паланка (општина Сански Мост) гдје је присуствовао освећењу цркве Христовог вазнесења. Цркву је осветио Владика бихаћко-петровачки Атанасије који је затим служио прву литургију. Свечаности освећења цркве присуствовало је око 300 Срба из Лушци Паланке и околних села. Село Лушци Паланка је једно од највећих села у општини Сански Мост која се налази већим дијелом у Федерацији БиХ и одакле су Срби протјерани 1995. године. У село Лушци Паланка, као и у околна српска села, се вратио мањи број Срба које највише мучи масовна незапосленост, лоша саобраћајна инфраструктура, поједина мјеста су и даље без струје и отежано је оставривање права на здравствену заштиту због потребе да Срби морају да путују скоро сто километара да би се могли лијечити.

Линта је у свом обраћању присутним Србима, након завршене литургије, рекао да ће најесен иницирати сазивање посебне сједнице Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије на коју би позвали представнике Срба из западнокрајишких општина, Владе Србије и Привредне коморе Србије. Свечаности освећења цркве присуствоали су између осталих предсједник Скупштине општине Сански Мост Рајко Мрђа, предсједник Удружења „Подгрмеч“ са сједиштем у Бања Луци Рајко Миљевић, предсједник Завичајног удружења „Подгрмеч“ из Житишта Душко Кочалка из Житишта, предсједник Удружења „Сана-Грмеч“ из Београда са сарадницима Драган Дивјак и потпредсједник Коалиције удружења избјеглица Миле Шапић.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица