Поводом тврдњи кардинала и загребачког надбискупа Јосипа Бозанића да папа Фрања не жели да одустане од канонизације Алојзија Степинца Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избеглица оцјењује да би евентуална канонизација Алојзија Степинца коју, најављује кардинал Јосип Бозанић, представљала брутално понижавање и вријеђање жртава геноцида злогласне НДХ, њихових потомака и читавог српског народа. Лицемјерне су изјаве представника Католичке цркве у Хрватској да је Алојзије Степинац био проповједник љубави, мира и толеранције и храбар борац против усташких злочина над Србима, Јеврејима и Ромима. Да је Степинац заиста био храбар и неустрашив борац за угрожена људска права не-Хрвата и некатолика сасвим је сигурно да би НДХ била другачија творевина и да би у њој било много мање страдања.

Коалиција удружења избјелгица сматра да бројне чињенице показују да је Алојзије Степинац био шовиниста који је са мржњом гледао на Србе и Јевреје с једне стране и прозелита тј. заговорник покатоличавања припадника других вјера у НДХ с друге стране. Он је отворено подржавао и помагао усташки покрет и геноцидну НДХ и успоставио блиске везе да усташким вођама. Више је бринуо и учинио за спас злочиначке усташке државе и њених руководилаца него за невино прогоњене и убијане Србе и многе друге жртве у НДХ.

Коалиција удружења избјеглица апелује на папу Фрању да не прогласи светим некадашњег загребачког надбискупа и кардинала Алојзија Степинца. Проглашење једне тако контроверзне личности за свеца Римокатоличке цркве била би велика историјска грешка и отворено гажење истине и правде. Оно што је сигурно јесте да га његови ставови и дјеловање за вријеме злогласне НДХ не кандидују да буде узор свим католицима света. Жалосно је да у Католичкој цркви у Хрватској не постоји црквени великодостојник који би подигао свој глас против канонизације ЧОВЈЕКА који није осјећао никакву моралну одговорност за страшне злочине над стотинама хиљада невиних људи које су починили припадници католичке вјере.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта