Поводом приједлога надбискупа задарског Желимира Пуљића да се на референдуму грађани одлуче да ли су за увођење усташког поздрава „За дом спремни“ у службену употребу у хрватској војсци Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избеглица оцјењује да је предсједник Хрватске бискупске конференције и надбискуп задарски Желимир Пуљић изјавом да је усташки поздрав „За дом спремни“ тобоже двосмислен појам и да се грађани на референдуму одлуче о његовом увођењу у хрватску војску увредио жртве злочиначке НДХ и српски народ у цјелини. Тиме се надбискуп Пуљић отворено сврстао на страну бискупа сисачког Владу Кошића и помоћног бискупа загребачког Валентина Позаића који су међу потписницима петиције да се поменути поздрав уведе у службену употребу у хрватској војсци а тиме рехабилитује усташтво у јавном животу Хрватске.

Коалиција удружења избјеглица констатује скандалозну чињеницу да ниједан од преосталих 17 надбискупа или бискупа који чине Хрватску бискупску конференцију није осудио наведену иницијативу и поступак двојице бискупа Кошића и Позаића. Јавним или прећутним прихваћањем тог поздрава хрватски надбискупи и бискупи шаљу поруку да прихваћају да је злогласна НДХ била држава хрватског народа а усташе борци за хрватску слободу. У католичкој цркви у Хрватској не постоји црквени великодостојник који јавно заступа цивилизацијски став да је усташки покрет осрамотио хрватски народ због извршеног геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима и да је свака иницијатива који афирмише идеје и симболе усташтва антихрватска тј. неприхватљива и недопустива и нема никакве везе са демократском идејом слободе говора.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта