Поводом увредљивих и чудних изјава хрватског премијера Зорана Милановића и хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић у односу према Србији Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избеглица поздравља изјаву премијера Вучића да се Србија увијек спремна на разговоре због регионалне стабилности и пријатељских односа међу народима и државама одговарајући хрватском премијеру Милановићу да не жели разговарати с њим. Нажалост, Зоран Милановић све више показује нетрпељивост јер сматра да је Хрватска тобоже више вриједна од Србије и да му није потребан никакав разговор. Очигледно је да Милановић одбија истински дијалог са Србијом јер јер не жели добре односе између двије државе на основама међусобног поштовања и равноправности.

Коалиција удружења избјеглица најоштрије осуђује изјаву хрватског премијера Милановића говорећи да не зна тко је Томислав Николић и који посао обавља. Јадно је да се Зоран Милановић спушта на такав ниво да вријеђа предсједника српске државе. То показује да у Хрватској све више влада нервоза због чињенице да Србији, због економских реформи и односа према избјеглицама, расте углед у међународној заједници.

Коалиција удружења избјелгица изражава чуђење због чињенице да хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић условљава састанак са представницима власти у Србији уколико званични Београд направи помак у рјешавању неких отворених питања, као што је питање несталих. Колинда Грабар Китаровић веома добро зна да је Хрватска постала члан Евроспке уније а да није рјешила бројна отворена питања између двије државе. У питању су одузета имовинска и стечена права протјераних Срба, неспровођење Уставног закона о правима националних мањина који гарантује употребу српског језика и ћирилице у јавном животу и запошљавање Срба у јавном сектору; некажњавање починилаца ратних злочинаца према српским цивилима и заробљеницима; одбијање да се признају српске жртве и обештете породице жртава и одбијање да се ексхумирају посмртни остаци српских жртава са познатих гробних мјеста у Хрватској.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта