НАРОДНИ ПОСЛАНИЦИ МИОДРАГ ЛИНТА, НЕБОЈША БЕРИЋ И МИЛАН ЂУРИЦА ПРИСУТВОВАЛИ ОБИЉЕЖАВАЊУ ДАНА СЈЕЋАЊА НА СРПСКЕ ЦИВИЛЕ УБИЈЕНЕ У СЕЛИМА ГОШИЋ И ВАРИВОДЕ

Замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Народној скупштини Републике Србије Миодраг Линта, заједно са члановима Одбора Небојшом Берићем и Миланом Ђурицом, присутвовао је обиљежавању Дана сјећања на српске цивиле убијене 27. августа у селу Гошић и 28. септембра 1995. године у селу Вариводе (општина Кистање).

Парастос и полагање вијенаца и цвијећа у Вариводама и Гошићу одржани су у понедјељак, 28. септембра 2015. године у организацији Српског народног вијећа и општине Кистање. Комеморативним скуповима присуствовали су још, поред породица жртава, представници локалних власти и Амбасаде Србије у Хрватској и изасланици предсједнице Хрватске Домагој Јуричић, Вито Туршић и Мате Радељић. Окупљенима у селу Вариводе обратили су се предсједник СНВ-а Милорад Пуповац и предсједник Координације српских удружења несталих лица и погинулих лица са простора бивше Југославије Драган Пјевач.

У селу Гошић убијено је 8, а у селу Вариводе 9 српских цивила старости између 55 и 84 године. Починиоци ових злочина још нису откривени и кажњени. Четворица од шесторице оптужених у истрази су признали ова убиства, али и поред тога сви су на крају ослобођени зато што је суд прихватио њихову тврдњу да су ова признања дали наводно под притиском полиције и истражног судије. Подсјећамо на још неке некажњене злочине послије злочиначке акције „Олуја“, попут убиства српских цивила у селима Голубић, Мокро Поље, и Зечево на книнском подручју, селу Кијане код Грачаца, селу Комић код Коренице, напада на избјегличку колону између Глине и Двора и бројне друге. Након завршетка комеморативних скупова у Вариводама и Гошићу Линта, Берић и Ђурица су посјетили цркву Светог Илије у Ђеврскама.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)