Председник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта на почетку сједнице Народне скупштине дао уводну ријеч у вези срамне пресуде Хашког трибунала и затажио обавештење да ли ће Влада донети одлуку да неколико министара дође на протесну шетњу 25. новембра 2012. године

Господине председниче, даме и господо народни посланици, коалиција Удружење избеглица је најоштрије осудила срамну и скандалозну пресуду Хашког трибунала којом се вређају не само избегли и прогнани Срби, породице жртава, него и сви грађани Републике Србије.

Поставља се питање – ако Готовина и Маркач нису криви, ако “Олуја” није удружени злочиначки подухват, ко је онда протерао пола милиона Срба са подручја северне Далмације, Лике, Кордуна, Баније, западне Славоније, ко је протерао Србе из десетина хрватских градова? Поставља се питање – ко је убијао Србе на подручју данашње Хрватске? Поставља се питање – ко је спречио да 50 хиљада пензионера не добије заостале пензије, ко је донео одлуку да се сруши 10 хиљада српских кућа у терористичким акцијама ван подручја ратних деловања у хрватским градовима? Поставља се питање – ко је донео одлуку да се не исплати динарска девизна штедња оштећеним грађанима, радни стаж и многе друге ствари? Слична је ситуација и са Србима који су протерани са подручја босанске Крајине и других делова данашње БиХ.

Због наведенога, наша коалиција је донела одлуку да организује протестну шетњу поводом срамне пресуде Хашког трибунала, која ће се одржати у недељу, 25. новембра, са почетком у 12.00 часова испред Саборне цркве. Колона ће затим ићи Кнез Михајловом улицом, Теразијама, Тргом Николе Пашића и доћи ће до Народне скупштине. Циљ протестне шетње јесте да се осуди пресуда Хашког трибунала и да се покрене иницијатива, односно захтев за сазивање посебне седнице Народне скупштине Републике Србије, на којој би се усвојила резолуција о поштовању људских права избеглих и прогнаних Срба и других оштећених грађана из бивших југословенских република.

Ми желимо да овај предлог резолуције и захтев за сазивање посебне седнице у недељу предамо господину Небојши Стефановићу, председнику Народне скупштине Републике Србије и да га замолимо да у разумном року сазове посебну седницу. Циљ те посебне седнице јесте усвајање поменуте резолуције, којом би се обавезала Влада Републике Србије да у свим разговорима са Сарајевом, Загребом, Паризом, Лондоном, Бечом, Вашингтоном и Бриселом покреће питање оштећених грађана, масовно кршење људских права протераних Срба и да иницира отварање суштинског дијалога, да се сви проблеми изваде из ладица фијока и да се пронађе правично и трајно решење наших проблема.

У том смислу, тражим обавештење од Владе да ли ће послати неколико министара који би дошли и заједно са нама се прошетали од Саборне цркве до Народне скупштине Републике Србије и тиме изразили солидарност са нашом акцијом. Хвала.