Извјештај предсједника Коалиције удружења избјеглица Миодрага Линте са састанка представника 46 избјегличких и других удружења код предсједника Народне скупштине Небојше Стефановића

Поштоване колегинице и колеге,

Предсједник Народне скупштине Републике Србије Небојша Стефановић примио је 46-члану делегацију Коалиције удружења избјеглица и других избјегличких удружења на челу са Миодрагом Линтом.. Господин Стефановић подржао је сва четири захтјева наше делегације:

Прво, да се осуди срамна и скадалозна пресуда Хашког трибунала;

Друго, да се сазове посебна сједница Народне скупштине Републике Србије на којој би се расправљало о масовном кршењу наших људских права и усвојила Резолуција о поштовању људских права избјеглих и прогнаних Срба и других оштећених грађана из бивших југословенских република. Циљ Резолуције јесте да обавеже Владу Србије да покрене суштински дијалог са званичним Загребом и Сарајевом о проналажењу правичног и трајног рјешења наших имовинских и бројних других проблема, као и да у разговорима са представнницима међународне заједнице истиче важност и значај рјешавања наших проблема за процес успоставе трајног мира и стабилности и помирења у региону западног Балкана.

Треће, да се у недељу 25. новембра (недеља) са почетком у 12 часова организује протесна шетња од Саборне цркве, (улица Кнеза Симе Марковића, у близини Калемегдана), до Народне скупштине гдје бисмо господину Небојши Стефановићу предали наш захтјев о сазивању посебне сједнице Народне скупштине, као и наш приједлог Резолуције. Молимо све позванe да се код Саборне цркве окупимо пола сата раније тј. око 11.30 h.

Четврто, да се у наредном периоду, коозо разговоре постигне договор о сазивању скупштине уједињења свих избјегличких и других удружења у једну кровну организацију која би постала партнер државе Србије у рјешавању наших проблема.

Посебно апелујем на представнике Асоцијације избјегличких удружења, као и свих осталих избјегличких и других удружења који нису чланице ниједне кровне организаицје да дођу на протесну шетњу и позову своје чланство.