Повoдом правоснажне пресуде Жалбеног вијећа Хашког трибунала којом су хрвтски генерали Анте Готовина и Младен Mаркач ослобођени оптужби за удружени злочиначки подухват и злочине почињене над Србимa у операцији „Олуја“ августа 1995. године Коалиција удружења избјеглица, која окупља 72 избегличка удружења, издаје: САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра да је одлука Жалбеног већа Хашшког трибунала срамна, скандалозна и понижавајућа, не само за жртве, њихове породице и протјеране Србе већ за читав српски народ. У питању је политичка а не правна одлука, јер се првостепеном пресудом из априла 2011. године операција Олуја оправдано квалификује као удружени злочиначки подухват чији је циљ био присилно и трајно протјеривање српског становништва а сада се доноси ослобађајућа пресуда којом се Хрватска амнестира од одговорности за ратне злочине над Србима, за прогоне, нечовјечно поступање, убиства, паљење и рушење кућа и других објеката, пљачку јавне и приватне имовине и безобзирно гранатирање градова и села. Ослобађајућа пресуда Жалбеног већа јасно показује да протјерани Срби не могу судским путем да остваре правду.

Остаје једино политички пут борбе уз подршку наше државе за који се, безуспјешно, залажемо већ неколико година. Један од предуслова јесте јединствено дјеловање протјераних Срба. Због тога ће Коалиција удружења избјеглица позвати на састанак све значајне представнике избјеглих и прогнаних Срба и других оштећених грађана с циљем да сви покажемо одговорност и постигнемо договор око предузимања конкретних мјера у борби за повратак наших отетих љуских права.

Коалиција удружења избјеглица очекује да нова Влада Србије у региону води политику чистих рачуна која ће бити заснована да досљедном поштовању људских права свих оштећених грађана умјесто досадашње политке лажног помирења коју је заступао бивши предсједник Тадић, Један од кључних предуслова јесте да Влада подржи нашу иницијативу о сазивању посебне сједнице Народне скупштине Републике Србије на којој би се усвојила Резолуција о поштовању људских права избјеглих и прогнаних Срба и других оштећених грађана из бивших југословенских република. Циљ Резолуције јесте да обавеже Владу да покрене суштински дијалог, прије свега, са Хрватском и Босном и Херцеговином о рјешавању отворених питања (ексхумација и идентификација несталих лица и обештећење жртава рата, процесуирање одговорних за ратне злочине, повратак отете имовине и стечених права или правична новчана накнада, повратак статусних права, питање дискримимације српског капитала и роба у Хрватској и Федерацији БиХ). Без правичног и трајног рјешања наведених питања није могућа успостава трајног мира и стабилности у региону ни стварно помирење између српског и хрватског и других народа који живе на подручју бивше Југославије.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта