ПРЕДСЈЕДНИК КОАЛИЦИЈЕ УДРУЖЕЊА ИЗБЈЕГЛИЦА МИОДРАГ ЛИНТА БИO ЈЕ У ПОНЕДЈЕЉАК 06. ЈУЛА 2015. ГОДИНЕ ГОСТ НА ТРИБИНИ У МЈЕСНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ ВЕТЕРНИК (НОВИ САД) ВЕЗАНО ЗА РЈЕШАВАЊЕ СТАМБЕНИХ И ДРУГИХ ПРОБЛЕМА ИЗБЈЕГЛИХ И ПРОГНАНИХ ЛИЦА У ГРАДУ НОВОМ САДУ

Дана 06. јула.2015.године (понедељак), одржана је трибина у сали мјесне заједнице Ветеник на тему рјешавања стамбених и других проблема избјеглих и прогнаних лица са подручја Босне и Херцеговине (Федерација БиХ) и Републике Хрватске а који живе у Новом Саду. На трибини је било присутно преко 200 наших земљака, од тога броја преко 160 у сали а преко 50 напољу јер није било довољно мјеста у сали. Дио прустуних је чак морао да стоји због недостатка столица јер јер било велико интересовање за трибину. Услови су били веома лоши јер је у сали била несносна врућина због чињенице да се нису могли отворити прозори. Трибина је трајала око 3 часа тј. од 19 до 22 часа због инсистирања Линте да се омогући сваком присутном земљаку да постави питање и да добије одговор на своје питање.

Линта је у свом обраћању захвалио градским властима Новог Сада на челу с Градоначелником Милошем Вучевићем јер су на, његову молбу, обезбедили земљиште са инфраструктуром у насељу Ветерник за изградњу 276 станова за избјегле и прогнане Србе са подручја Хрватске и Федерације БиХ. Линта је истакао да је Градоначелник Вучевић, на његову молбу, прихватио да Град Нови Сад обезбеди још једно земљиште у насељу Футог за изградњу још 276 станова за прогнане Србе из Хрватске и Федерације БиХ. Јавни позив за избор 276 породица прогнаних лица биће расписан у Новом Саду у септембру или октобру ове године. Након завршеног одабира 276 породица започеће изградња зграде са 276 станова у насељу Ветерник за поменуте породице. Поред тога, Линта је одговорио на велики број питања наших земљака.

Линта је одлучно демнатовао приче које су, у претходном периоду, ширили појединци да ће у насељу Ветерник бити изграђени станови за азиланте из Сирије, Палестине, Ирака и друих арапских земаља. Он је нагласио да лично гарантује да је у питању лаж и да ће бити, као што је већ написано, изграђени станови за наше земљаке.

Представница Комесаријата за избјеглице за јужнобачки округ Ивана Ћурко је рекла да ће у септембру или октобру бити расписани јавни позиви у Новом Саду и за додјелу пакета грађевинског материјала, монтажних кућа и куповину сеоских имања. Поред тога Ивана и њена сарадница из Комесаријата за избјеглице Јелена су исто одговарале и на питања.

На трибини су још говорили директор Јавног предузећа Урбанизам из Нобог Сада Душан Миладиновић, народни посланици Жарко Мићин и Милан Новаковић и предсједник Мјесне заједнице Ветерник Александар Јованчевич који су, такође, одговарали на бројна питања. На трибини су били присутни и потпредсједник Коалиције удружења избјеглица Миле шапић и сарадник Коалиције Дејан Орабовић.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица