ПРЕДСЈЕДНИК КОАЛИЦИЈЕ УДРУЖЕЊА ИЗБЈЕЛГИЦА МИОДРАГ ЛИНТА УПУТИО ЈЕ ПИСМО ДРЖАВНОМ СЕКРЕТАРУ У МИНИСТАРСТВУ ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ, БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА ДРАГАНУ ПОПОВИЋУ У КОМЕ ТРАЖИ ДА СЕ КРАЈИШНИЦИМА ПРИЗНА РАТНИ СТАЖ У ДВОСТРУКОМ ТРАЈАЊУ ОД 1990. ДО 1995. ГОДИНЕ

01Коалиција удружења избјеглица поздравља чињеницу да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјaлна питања активно ради на изради „Нацрта закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица“. Међутим, предложеним нацртом десетинама хиљада припадника бивше Војске Републике Српске Крајине не признаје се учешће у рату послије 27. априла 1992. године тј. када је основана Савезна Република Југославија. Важно је нагласити да је потписивањем Венсовог плана тј. Споразума о плану мировних операција у Југославији новембра 1991. године између Хрватске и ЈНА у Сарајеву предвиђена демилитаризација тј. разоружавање припадника Територијалне одбране, повлачење ЈНА из Крајине и стварање заштићених зона Уједињених нација. Србија и Хрватска су званично прихватиле Венсов план почетком јануара 1992. године а Скупштина бивше Републике Српске Крајине га је прихватила фебруара 1992. године.

Дакле, може се јасно закључити да се признавањем учешћа у рату припадницима бивше Војске Републике Српске Крајине Србија не би могла оптужити да не поштује територијални интегритет Републике Хрватске. Поред тога, треба истаћи да је Србија признала учешће у рату до 1995. године у двоструком трајању хиљадама крајишких официра и подофицира који су били припадници бивше ЈНА, као и да је признала статус ратног војног инвалида дијелу припадника бивше Војске РСК који су рањени послије 27. априла 1992. године.

Због тога, желим да Вас замолим да се нацрт закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица допуни одредбом према којој ће десетинама хиљада припадника бивше Војске Републике Српске Крајине бити признато учешће у рату у двоструком трајању до 1995. године. На тај начин Србија би исправила дугогодишњу неправду према Крајишницима који су једина категорија бораца на подручју бивше Југослације којима није признат ратни стаж.

С поштовањем,

Предсједник Коалиције удружења избјеглица и
народни посланик
Миодраг Линтa