Поводом изјаве предсједнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић на самиту лидера ЈИ Европе у Порторожу да је треба ријешити отворена питања између Србије и Хрватске, посебно она из ратног периода, Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избеглица сматра неискреном изјаву предсједнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић да треба ријешити отворена питања између Србије и Хрватске, посебно она из ратног периода, као претпоставку даљег развоја међусобних односа. Колинда Грабар Китаровић је од отворених питања истакла само проблеме у вези несталих лица и границе али није споменула бројна друга отворена питања као што су непроцесуирање ратних злочина против српских цивила и заробљеника, заостале а неисплаћене пензије и девизна штедња, отето српско пољопровредно земљиште, отета станарска права, срушене српске куће у терористичким акцијама по хрватским градовима, дискриминација Срба кроз тзв. Програм стамбеног збрињавања, системско спречавање да се Срби у Хрватској запошљававају у јавном сектору и да слободно користе српски језик и ћирилицу, опструкција економског развоја крајишког подручја и др.

Коалиција удружења избјеглица оцјењује да у Хрватској нема политичке воље да се покрене суштински дијалог са Србијом о проналажењу правичног рјешења отворених питања између двије државе. У Хрватској се води политика цементирања етничког чишћења Срба правним и политичким средствима а симболи злочиначке акције „Олуја“ Анте Готовина и Младен Маркач су проглашени почасним грађанима великог броја хрватских градова, међу којима је и Загреб. Хрватска је једина држава Европске уније која слави злочине над дијелом својим држављана друге националности а ратне злочинце проглашава херојима. Врхунски је цинизам да Хрватска почиње судити у одсуству већ осуђеном предсједнику бивше РСК Милану Мартићу за рекетирање Карловца и Јастребарског 1995. године а још нико од тадашњих хрватских званичника и хрватских генерала није одговарао за гранатирање крајишких градова и колоне српских избјеглица током и послије хрватске акције „Олуја“ али и других хрватских војних акција.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта