СЛУЖЕН ПАРАСТОС УБИЈЕНИМ ГОСПИЋКИМ СРБИМА 1991. ГОДИНЕ У ЦРКВИ СВЕТОГ ЂОРЂА НА НОВОМ БЕОГРАДУ

Замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта присустовао је парастосу убијеним госпићким Србима 1991. године. Парастос је служен у цркви Светог Ђорђа, улица Војвођанска, на Новом Београду у недјељу 18. октобра 2015. године са почетком у 14 часова. Организатор је било Удружење Госпићана „Никола Тесла“ на челу са Миланом Сударом. Парастос су служили отац Драган и отац Славко.

Хрватске паравојне снаге су ликвидирале у јесен 1991. године преко 150 Срба разним начинима и на више мјеста. Са ликвидацијама су били упознати тадашњи челници хрватске државе. Иако су прикупљени докази указивали на наредбодавце и извршиоце тих убистава случај је убрзо заташкан и заборављен. Највећи број одговорних лица за планирање, хапшења и ликвидације госпићких Срба до данас нису изведени пред лице правде. Парастосу су присуствовали родбина, пријатељи и познаници убијених госпићких Срба и други грађани, међу којима и потпредсједник Коалиције Миле Шапић и члан Главног одбора Коалиције Слободан Врцељ.

Присутнима се се испред цркве обратили предсједник Удружења Госпићана „Никола Тесла“ Милан Судар и замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта. Линта је у свом обраћању истакао да крајишки Срби и други заинтересовани грађани не смију никад заборавити злочине над својим сународницима и да морају његовати културу сјећања. То значи да морамо у што већем броју долазити на парастосе да се сјетимо својих пријатеља, познаника и сународника који су страдали само зато што су Срби. Поред тога, Линта је рекао присутним земљацима да Тужилаштво за ратне злочине Србије мора далеко активније да се укључи у кажњавање злочина над српским цивилима и заробљеницима. То значи да треба да покрене истраге и распише јавне потјернице против команданата бригада и других јединица хрватске војске и полиције због одобравања или заташкавања злочина над Србима.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)