Поводом хапшења српског генерала у пензији Борислава Ђукића на аеродрому у Тивту по потјерници из Хрватске, која га тражи због наводних ратних злочина током рата у Републици Српској Крајини, Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избеглица оцјењује да хапшење српског генерала у пензији Борислава Ђукића по потјерници из Хрватске од стране црногорске полиције представља наставак дугогодишње хрватске политике застрашивања протјераних Срба. Хрватска држава настоји константним хапшењима Срба, од којих велика већина нису починили никакво кривично дјело, да потврди лажну тезу да су Хрвати жртве и ослободиоци а да је српска страна злочиначка која је водила агресорски рат. Поред тога, хрватска држава настоји да прогнаним Србима ограничи слободу кретања и да их одврати од повратка у мјеста одакле су протјерани прије 20-25 година.

Коалиција удружења избјеглица тражи од надлежних органа у Црној Гори да одбију хрватски захтјев за изручење генерала Ђукића и да га изруче српским властима. Такође, тражимо од наших институција тј. Министарства правде, Министарства спољних послова и Тужилаштва за ратне злочине да се максимално ангажују код црногорских власти да се генерал Ђукић изручи Србији и да му се суди пред Вијећем за ратне злочине у Београду. Хрватска има право да прати судски процес који би се водио у Србији и да доставља евентуалне доказе против генерала Ђукића. Сматрамо да бројне чињенице показују да суђење у Хрватској не би било фер и поштено јер хрватско правосуђе није ни независно, ни професионално већ је етнички мотивисано и у служби цементирања етничког чишћења Срба.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта