Поводом изјаве предсједника ХДЗ-а Томислава Карамарка да је на Хрватску извршена агресија координисана из Србије и са Србијом у циљу стварања велике Србије Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избjеглица оцјењује провокативном изјаву предсједника ХДЗ-а Томислава Карамарка да је на Хрватску извршена агресија координисана из Србије и са Србијом у циљу стварања велике Србије. Истина је да је режим Фрање Туђмана у циљу стварања етнички чисте Ххрватске државе извршио агресију на Југославију и на српски народ у Хрватској избацујући га насилно из Устава и протјерујући га из његових кућа и станова. Подсјећамо да је бивши генерални секретар Уједињених нација Бутрос Бутрос Гали у свом извјештају Савјету Безбедности маја 1993. године изјавио да је Хрватска са подручја под својом контролом тј. изван граница тадашње Републике Српске Крајине протјерала 251.000 Срба. Од средине 1993. године до 1995. године, закључно с Олујом, Хрватска је протјерала још најмање 250.000 Срба што износи преко пола милиона протјераних Срба.

Коалиција удружења избјеглица одбацује као циничну и безобразну изјаву Томислава Карамарка да жели најбоље односе са Србијом под условом да иста се суочи са чињеницама из историје и одбаци митове. Нажалост, изјаве Томисава Карамарка показују да хрватско друштво није спремно да осуди Туђманов злочиначки пројекат стварања етнички чисте хрватске државе који је реализован кроз масовно протјеривање и убијства Срба по хрватским градовима и током и послије хрватских војних акција „Откос“ у западној Славонији 1991. године, Масленица, Миљевачки плато, Медачки џеп, Бљесак и Олуја, као и кроз систематско уништавање, пљачкање и отимање српске имовине. Због наведеног, 5. август је дан славља и весеља за Томислава Карамарка и све оне који су сањали да се крајем 20. вијека реализује стратешки циљ усташког покрета и поглавника Анте Павелића тј. злочиначка Хрватска без или са што мање Срба.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта