Поводом изјаве премијера Вучића да би Србија доживјела као увреду одлазак страних званичника на војну параду у Хрватској поводом 20. годишњице Олује и да је тешко пронаћи тужнији дан у српској историји од 5. августа Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избеглица поздравља изјаву премијера Вучића да би Србија доживјела као увреду одлазак страних званичника на војну параду у Хрватској поводом 20. годишњице Олује и да је тешко пронаћи тужнији дан у српској историји од 5. августа. Одустајање представника низа држава од одласка у Хрватску показује да је Влада премијера Вучића својом озбиљном и одговорном политиком успјела да се Србија данас више поштује у међународној заједници него што је то био случај у претходном периоду.

Коалиција удружења избјеглица најоштрије осуђује изјаву министарке спољних и европских послова Хрватске Весне Пусић да Хрватска на годишњицу акције „Олује“ слави своје ослобађање од туђе окупације. Хрватска сваког 5. августа слави протјеривање и страдање српског народа са подручја Крајине и ратну политику Фрање Туђмана чији циљ је био стварање хрватске државе са што мање Срба. У прилог наведеној тези подсјећамо само на неке од Туђманових антисрпских изјава: да је Независна држава Хрватска била историјски израз хрватског народа за својом државом, да рата деведесетих година не би ни било да га Хрватска није жељела и да му је драго да му жена није ни Јеврејка ни Српкиња.

Коалиција удружења избјеглица најоштрије осуђује вербални напад хрватског министра одбране Анте Котромановића на премијера Вучића и позива га да прочита књигу првог хадезеовског министра полиције Јосипа Бољковца „Истина мора ван“. У наведеној књизи Бољковац је аргументовано доказао да Југославија није извршила агресију на Хрватску, већ да је Хрватска извршила агресију на Југославију. Туђманов режим је водио агресорски рат и против српског народа у Хрватској што потврђују, између осталог, бројни некажњени злочини и масовно етничко чишћење.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта