Поводом одржаног састанка у Управи за дијаспору и Србе у региону на тему рјешавања имовинских и бројних других проблема прогнаних Срба из Хрватске Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта био је 16. јула 2015. године један од учесника на састанку у управи за дијаспору и Србе у региону на тему рјешавања проблема прогнаних Срба из Хрватске. Организатор састанка је било Удружење пензионера из Хрватске. Уводну ријеч је дао Миодраг Линта који је говорио о вишегодишњој борби избјегличких удружења за проналажење правичног и трајног рјешења наших бројних проблема. Линта је говорио о Петицији избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске коју је током 2011. године потписало преко 70.000 оштећених грађана, о опстуркцији Петиције од стране режима Бориса Тадића , о одбијању Хрватске да реализује Анкес Г Бечког споразума о сукецисији под називом „Приватна својина и стечена права“ који штити права грађанима која су имали на дан 31.12.1990. године, као и о одбијању Хрватске да реализује обавезе које је преузела потписивањем Уговора о приступању са Европском унијом из децембра 2011. године.

На састанку се се разговарало о пет група проблема прогнаних Срба и преосталих Срба у Хрватској: питање несталих лица, имивинска и стечена права која су заштићена анекском Г Бечког споразума о сукцесији, права из радног односа (заостале а неисплаћене пензије, конвалидација радног стажа, неучествовање у процесу приватизацији), питање неспровођења Уставног закона о правима националних мањина у Хрватској којим се гарантује слободна употреба ћирилице и српског језика и запошљавање у јавној сфери и двоструки стандарди у суђењима за ратне злочине и тајне оптужнице и потјернице као средство застрашивања прогнаних Срба да се не враћају својим кућама и да не могу да користе слободу кретања. Договорено је да представница Делегације Европске уније у Србији Гордана Арацкић са закљуцима упозна шефа Делегације Европске уније у Србији Мајкла Девенпорта и да пренесе молбу да у наредном периоду прими делегацију избјегличких удружења на састанак.

На састанку су били пристутни: Ђорђе Алексић из Управе за дијаспору и Србе у региону у својству домаћина састанка, Гордана Арацкић из Делегације Европске уније у Србији, Тања Вукобратовић Спасојевић из Српског народног вијећа из Загреба, Ивана Ћурко из Комесаријата за избјеглице и миграције, Јован Каблар, Младен Пријић и Богдан Почуча из Удружења пензионера у Србији, Радмила Никшић из Агеницје за реституцију,Драгана Ђукић из Удружења породица погинулих и несталих „Суза“, Миле Шапић и Мирко Радаковић из Коалиције удружења избјеглица, Саво Лазић из Удружења „Славонија у срцу“ и Душан Ећимовић.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица