Миодраг Линта – Хрватској добри само подобни Срби

Франкфуртске вести, Београд, 21.август 2012
Аутор: Јелена Арсеновић

Потпуно неочекивано распламсао се сукоб председника Хрватске Иве Јосиповића и саборског посланика и првог човека Српског народног вијећа Милорада Пуповца, дугогодишњег партнера власти у Загребу. Да ли Срби могу да имају користи од овог личног сукоба или ће Хрватска пронаћи новог подобног Србина који неће много да таласа у разговору за „Вести“ покушао је да одговори Миодраг Линта, председник Коалиције удружења избеглица.

Који су разлози сукоба Јосиповић – Пуповац?

– Не бих улазио у разлоге, а повод је одлазак Вељка Џакуле на прославу „Олује“ у Книн на позив Јосиповића, што је Пуповац оштро критиковао. Пуповац није принципијелно против одласка српских представника на прославу „Олује“ него сматра да се, тобоже, још нису створили услови. Дакле, нема суштинске разлике између Џакуле и Пуповца.

Могу ли Срби из Хрватске нешто да добију овим сукобом?

– Сукоб Јосиповић – Пуповац неће донети никакву корист Србима нити постоји суштинска разлика између Пуповца и Џакуле. Један од кључних проблема Срба из Хрватске јесте што из низа разлога нису формирали српску политичку опцију која би се принципијелно залагала за остваривање људских и политичких права у складу са важећим међународним и регионалним документима. Стално истичем Бечки споразум о сукцесији, у којем се јасно каже да ће свим грађанима бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31. децембра 1990. године.

Јосиповић каже да је Пуповац професионални Србин и да се више бавио етно-бизнисом него правима сународника?

– Чињеница је да Пуповац као председник СНВ, кровне организације Срба у Хрватској, има монопол у заступању српских интереса. СНВ добија огромна средства из хрватског буџета и постоји незадовољство начином расподеле. Наводно, Пуповац не даје средства ниједној српској организацији која није под његовом контролом. Међутим, Пуповац и СДСС, странка чији је он потпредседник, сносе велику одговорност јер нису учинили готово ништа да се реше кључни проблеми повратника и избеглих и прогнаних Срба. Подсећам вас да је СДСС активно подржавао хрватску владу од 2004. до 2008. и био у влади 2008-2012. преко потпредседника Узелца.

Та Јосиповићева оптужба уследила је иако није много урадио на повратку и поправљању положаја Срба?

– Нажалост, Јосиповић, а ни актуелна хрватска влада, нису урадили ништа на отклањању дискриминације према Србима, како у законодавству тако и у поступању државних служби. Срби у Хрватској су и даље грађани другог реда.

Јавашлук

Шта највише замерате Пуповцу и СДСС-у?

– Нису учинили готово ништа да се заврши процес ексхумације и идентификације несталих, нити обештете породице жртава. Ту је и повратак одузете имовине и стечених права, станарских права, накнада штете за имовину, поништавање уговора о замени кућа у време рата, као и уговора о продаји кућа по багателним ценама због притисака и претњи. Није се радило на повратку узурпираног земљишта, као и успостављању истих стандарда у суђењима за ратне злочине и укидање закона који дискриминишу Србе.