Повoдом напада хрватског предсједника Иве Јосиповића на предсједника Српског народног вијећа и потпредсједника Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорада Пуповца Коалиција удружења избјеглица издаје: САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица не жели да се мијеша у сукоб између хрватског предсједника Јосиповића и челног човјека Срба у Хрватској Милорада Пуповца нити да стаје на било чију страну. Међутим, сматрамо нашом обавезом да, још једном, истакнемо велику одговорност СДСС-а и Милорада Пуповца према својим сународницима. СДСС је подржавао хрватску Владу 2004. – 2008. године а био формално у Влади 2008. – 2012. године. У том периоду СДСС није учинио готово ништа да се ријеше кључни проблеми Срба повратника и Срба који живе у избјеглиштву: завршетак процеса ексхумације и идентификације несталих лица; новчано обештећење за породицеа жртава; повратак одузете имовине и стечених права; повратак станарских права; накнада штете за уништену и несталу имовину; поништавање уговора о замјени кућа који су скопљени за вријеме рата под пристисцима и пријетњама; повратак отетог и узурпираног пољопривредног, грађевинског и шумског земљишта; успостава истих стандарда у суђењима за ратне злочине; гарантовање слободе кретања избјеглим и прогнаним Србима и др.

Коалиција удружења избјеглица жели да јавност упозна са слиједећим чињеницама: 1) СДСС и Милорад Пуповац су одбили да подрже Петицију избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске у којој се наводи 12 кључних проблема и коју је својим потписом подржало преко 70.000 оштећених грађана; 2) СДСС и Милорад Пуповац су одбили нашу иницијативу да покрену дијалог са Владом Хрватске у спровођењу Анекса Г Бечког споразума о сукцесији у коме се јасно каже да ће свим грађанима бити враћена и заштићена права на дан 31.12.1990. годиие; 3) СДСС и Милорад Пуповац су за вријеме ХДЗ-а подржали усвајање низа дискриминаторских закона за Србе тј. закона о подручјима од посебне државне скрби, закона о пољопривредном земљишту, закона о пребивалишту и др.; 4) СДСС и Милорад Пуповац су одбили да Европској унији и међународним организацијама саопште да Хрватска није испунила услове за затварање преговора о поглављу 23 „Правосуђе и људска права“ јуна 2011. године. Штавише, Милорад Пуповац је увјеравао своје саговорнике у Бриселу и Берлину да Хрватска успуњава услове да затвори преговоре у наведеном поглављу иако је знао да то није тачно; 5) Милорад Пуповац је поводом неприхватљивог одласка Вељка Џакуле на прославу „Олује“ у Книн изјавио да се још нису створили услови да Срби дођу на наведену прославу, као и да је на прослави „Олује“ 2004. године већ био један саборски заступник из редова СДСС-а, а нешто касније, и бивши потпредсједник хрватске Владе из редова СДСС-а Слободан Узелац. Коалиција удружења избјеглица сматра да се никада неће створити услови да представници Срба славе „Олују“ као завршни чин етничког чишћења свог народа.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта