Поводом изјаве начелника општине Двор Николе Арбутине да је на одавање поште српским жртвама позвао, између осталих, представнике избјегличких удружења из Србије Коалиција удружења избјеглица издаје САОШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица одбацује као неистиниту изјаву начелника општине Двор Николе Арбутине да је на данашње одавање поште српским жртвама у Двору позвао представнике српских избјегличких удружења. Истина је сасвим другачија. Коалиција удружења избјеглица је 30. јула 2012. године упутила писмо највишим државним функционерима Републике Хрватске (предсједник Републике Хрватске Иво Јосиповић, предсједник Владе Републике Хрватске Зоран Милановић и предсједник Хрватског сабора Борис Шпрем) с молбом да подрже нашу иницијативу и да 08. августа 2012. године пошаљу своје изасланике који би, у њихово име, положили вијенац погинулим и несталим Србима у акцији „Олуја“ у селу Жировац, општина Двор.. Нажалост, представници хрватске власти су одбили нашу иницијативу.

Такође, Коалиција удружења избјеглица упутила је 30. јула 2012. године писмо представницима српских институција у Хрватској (предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац, предсједник Заједнице Срба у Хрватској Светозар Ливада, предсједник СКД „Просвјета“ Чедомир Вишњић и предсједник Српског демократског форума Вељко Џакула), као и поменутом начелнику општине Двор Николи Арбутини предлажући им да подрже нашу иницијативу и лично положе вијенац погинулим и несталим Србима у акцији „Олуја“ 08. августа 2012. године у селу Жировац.. Поред тога лично сам телефоном позвао Николу Арбутину и замолио га да подржи нашу иницијативу. Одговорио је да мора да се консултује са својим партијским шефовима и да че ми послати одговор. Није послао одговор нити се јавио телефоном. Ово су чињенице а све друго је извртање истине с циљем да се скрене пажња и избјегне преузимање одговорности.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта