Повoдом интервјуа Милорада Пуповца, председника Српског народног вијећа и потпредсједника Самосталне демократске српске странке који је објављен 24. августа 2012. године у листу Данас Коалиција удружења избјеглица, кровна организација која тренутно окупља 72 удружења, издаје: САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица је изненађена изјавом Милорада Пуповца да је његово одбијање да дође на прославу „Олује“ један од разлога што је хрватски предсједник Јосиповић одлучио покренути кампању против њега. Дана 06. августа 2012. године Милорад Пуповац је у Дневнику 3 Хрватске телевизије, између осталог, изјавио да лично није добио позив од хрватског предсједника за одлазак у Книн што значи да није принципјелно против одласка, као и да су тврдње да је Џакула први представник Срба који је службено дошао на прославу „Олује“ у Книн фалсификат. Пуповац је подсјетио да је 2004. године тамо био саборски заступник из СДСС-а тј. Ратко Гајица, а након тога члан Владе из СДСС-а тј. Слободан Узелац. Такође, председништво СДСС-а је, између осталог, саопштило да њихово руководство ни ове године није било у Книну јер је изостао службени позив организатора. Поставља се питање да ли је Милорад Пуповац говорио истину у дневнику 3 хрватске телевизије или у листу Данас? Такође, поставља се питање како је Пуповац, као потпредсједник СДСС-а могао, прије 8 година, подржати одлазак својих станачких колега Ратка Гајице и Слободана Узелца на прославу „Олује“ у Книн а сада тврди да га Јосиповић напада јер неће да слави „Олују“?

Коалиција удружења избјеглица најоштрије осуђује изјаву Милорада Пуповца да „илузија је вјеровати да бисмо ми могли зауставити процес закључења хрватских преговора“ и да је то, тобоже, разлог зашто није подржао наше залагање за повратак права на децембар 1990. године тј. Петицију избјеглих и прогнаних Срба и спровођење Анекса Г Бечког споразума о сукцесији. У наставку интервјуа Милорад Пуповац каже да су се опредијелили за, цитат, „политику немогућег – учинили оно што је јучер било немогуће, повратити утјецај политике Срба у Хрватској на свим разинама од опћинске до државне, од државне до регионалне и европске“. Милорад Пуповац и СДСС су подржали хрватску Владу 2004.-2008. а били формално у Влади 2008.-2012. године. У том периоду Милорад Пуповац и његов СДСС су заиста учинили немогуће тј. нису учинили готово ништа да се ријеше кључни проблеми избјеглих и прогнаних Срба. Штавише, Милорад Пуповац је говорио у Бриселу и Берлину марта 2011. године да Хрватска заслужује да затвори преговоре у Поглављу 23 „Правосуђе и људска права“ што се и десило крајем јуна исте године. На тај начин је користио свој политички легалитет да амнестира Хрватску од обавезе да током преговора са ЕУ ријеши кључне проблеме протјераних Срба.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта