Повoдом Међунардног дана несталих Коалиција удружења избјеглица, која окупља 72 избегличка удружења, издаје: САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица тражи од надлежних органа у региону да покажу стварну политчку вољу у рјешавању питања несталих лица. Сматрамо да расветљавање судбине несталих лица треба да буде једно од услова за улазак земаља западног Балкана у Европску унију. Такође, тражимо да земље западног Балкана отворе своје архиве и формирају јединствену базу података.

Подсећамо јавност да у Хрватској, која је 30. јуна прошле године затворила преговоре о Поглављу „Људска права и правосуђе“ има 359 познатих гробних мјеста гдје се налазе посмртни остаци Срба и има 350 посмтрних остатака који се још налазе у надлежном институту у Загребу и чека се на њихову идентификацију. Апелујемо на ЕУ да 01. јула 2013. не прими Хрватску у своје чланство док, између осталог, не ријеши питање несталих лица.

Коалиција удружења избеглица даје пуну подршку иницијативи Регионалне конференције удружења породица несталих лица са подручја бивше Југославије да се организује скуп на нивоу предсједника држава региона на коме би се усвојила Декларација о несталим лицима а којом би се дефинисале обавезе надлежних органа у вези са рјешавањем судбине несталих. Коначно рјешење питања несталих лица је једно од предуслова помирења грађана и народа на западном Балкану.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта