ОТВОРЕНО ПИСМО ПРЕДСЈЕДНИКА КОАЛИЦИЈЕ УДРУЖЕЊА ИЗБЈЕГЛИЦА МИОДРАГА ЛИНТЕ ПРЕДСЈЕДНИКУ ВЛАДЕ ХРВАТСКЕ ЗОРАНУ МИЛАНОВИЋУ ПОВОДОМ НЕЗАКОНИТОГ БРИСАЊА ПРЕКО 50.000 СРБА ИЗ ЕВИДЕНЦИЈЕ ХРВАТСКОГ ПРЕБИВАЛИШТА

Поштовани господине Милановић,

Желим да Вас подсјетим на дугогодишњу дискриминацију коју чине службеници Министарства унутрашњих послова у полицијским управама према грађанима српске националности у вези пребивалишта. Према нашим подацима у периоду од 1991. до краја 2013. године Министарство унутрашњих послова Републике Хрватске је на незаконит начин избрисало из евиденције хрватског пребивалишта преко 50.000 Срба.

Хрватски службеници су, погрешном примјеном члана 13 старог Закона о пребивалишту и боравишту, који је био на снази од средине 1991. до краја 2012. године, избрисали велики број грађана српске националности. Полицијске управе у жупанијама, односно полицијске станице, су позивајући се на речени законски члан масовно издавали рјешења о брисању Срба из евиденције на основу теренских провјера својих службеника. Провјере су, често, обављане у вечерњим сатима и њоме би на брзину било утврђено да ли именовани пребивају на наведеној адреси. Поред тога, полиција је обилазила грађане српске националности старије животне доби и тражила од њих да поруче својим синовима, кћеркама или рођацима, који живе у Србији или Републици Српској, да у року од 10-так дана одјаве пребивалиште или ће бити кажњени и брисани из евиденције. Под изговором сређивања пописа бирача хрватски службеници су дуги низ годинама незаконито брисали Србе из евиденције пребивалишта. Међутим, у том периоду из евиденције пребивалишта нису брисани досељени Хрвати из Босне и Херцеговине. Стари Закон о пребивалишту и боравишту није предвиђао могућност одјаве пребивалишта лица, без њезина личног захтјева. То су више јавно изјавили хрватски министар полиције Ранко Остојић и хрватски министар управе Арсен Баук.

Хрватски службеници су од краја 2012. године, када је ступио на снагу нови Закон о пребивалишту почели да врше притисак на Србе у полицијским управама и станицама у Хрватској и у конзулатима у Београду и Суботици да сами одјаве пребивалиште и пониште хрватске личне карте или су чак самовољно поништавали хрватске личне карте у присуству Срба. По новом Закону о пребивалишту хрватски службеници немају право да бришу грађане из евиденције пребивалишта до истека рока за пријаву привременог одласка изван Хрватске или одјаву који је продужен до 29. 12.2014. године. На тај начин спречавају избјегле Србе да пријаве тзв. привремени одлазак изван Републике Хрватске на 5 година и на легалан начин задрже хрватску личну карту што представља директно кршење Закона о пребивалишту. При том се понашају арогантно и нељубазно.

Желим да Вам подсјетим да сте у свом говору у Хрватском сабору 13.11.2013. године јасно рекли да, цитирам, „особне исказнице никоме неће бити одузете, а што ће писати на њима и како се регулира институт пребивалишта друго је питање те није усмјерено ни против кога“. Поред тога, Иво Јелушић, потпредсједник Одбора за Хрвате изван Хрватске у Хрватском сабору и предсједник Управе Хрватске матице исељеника је у емисији Хрватског радија „Овдје Хрватска, а тко је тамо“ која је емитована 08.11.2013. године рекао да за оне грађане који имају пребивалиште у Хрватској, а не живе у Хрватској, дакле налазе се на привременом раду, школовању и слично, нема никаквих проблема. Дакле грађани, према господину Јелушићу, цитирам, „који су на привременом раду у иноземству само се требају пријавити МУП-у да су на привременом раду, доставити докуменат о привременом раду и сваких пет година то треба поновити. Нема никаквих проблема ни поништавања хрватске особне исказнице. Привремени рад може трајати и 30 година, процедура остаје иста“.

Поштовани господине Милановић,

Тражим од Вас да Влада Републике Хрватске хитно усвоји Одлуку којом ће омогућити свим грађанима српске националности који су на незаконит начин избрисани из евиденције хрватског пребивалишта од 1991. године до данас да поново пријаве пребивалиште и изваде хрватске личне карте о трошку Републике Хрватске.

Поред тога тражим од Вас да надлежна минисатарства тј. Министарство унутрашњих послова и Министарство вањских и европских послова јасно ставе до знања својим службеницима у полицијским управама и станицама у Републици Хрватској и конзулатима у Београду и Суботици да коначно престану вршити притисак на избјегле Србе да, ако имају држављанство Републике Србије и српску личну карту, у том случају морају одјавити пребивалиште у Републици Хрватској и поништити хрватску личну карту. То би значило да само избјегли Срби немају право да, у складу са Законом о пребивалишту, пријаве привремени одлазак изван Републике Хрватске на пет година и на тај начин задрже хрватску личну карту, као што то право масовно користе грађани хрватске националности који живе у иностранству. У хрватском Закону о пребивалишту нигдје не пише да посједовање држављанства Србије и српске личне карте спречава избјегле Србе да пријаве привремени одлазак изван Републике Хрватске. Навешћемо само један драстичан примјер госпође Гордане Вујасиновић коју је службеница у Конзуларном одјелу Републике Хрватске у Београду питала да ли има српску личну карту и када је ова одговорила потврдно службеница је, без њене сагласности, поништила њену хрватску личну карту.

На крају дубоко вјерујем да се слажете да је горе наведено понашање дијела хрватских службеника према Србима повратницима и избјеглим Србима неприхватљиво и супротно Вашем ставу који сте изнијели 13.11.2013. године у Хрватском сабору да хрватске личне карте никоме неће бити одузете али и супротно европским стандардима понашања државних службеника према странкама. Такође, желим да Вас подсјетим да сам Вам већ послао писмо у вези наведеног проблема прије више од три мјесеца, тачније 19. фебруара 2014. године. Нажалост, до данас нисам добио никакав одговор из Вашег кабинета. Са наведеним проблемима са којима се суочавају Срби повратници и избјегли Срби, као и нашим захтјевима поводом тога упознао сам Министарство спољних послова Републике Србије.