Повoдом ослобађања двојице бивших хрватских специјалаца пред судом у Загребу за убиство шесторо српских цивила у селу Грубор код Книна 1995. године Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица оцјењује да је ослобађање двојице бивших хрватских специјалаца пред судом у Загребу Боже Крајине и Фрање Дрље за убиство шесторо старијих српских цивила 1995. године у селу Грубор код Книна један у низу примјера да хрватско правосуђе није ни независно ни правично. Бројни злочини над Србима у хрватским градовима за вријеме рата, као и за вријеме и послије хрватских војних операција „Бљесак“ и „Олуја“ остали су некажњени до данас. Ово је само један од доказа који недвосмислено показује да Хрватска није заслужила да затвори преговоре са Европском унијом о поглављу 23 „Правосуђе и људска права“ средином 2011. године нити да постане члан Европске уније 01. јула 2013. године.

Коалиција удружења избјеглица предлаже да министар правде Никола Селаковић затражи хитан састанак са хрватским министром правосуђа Орсатом Миљенићем на тему некажњавања бројних злочина над Србима за вријеме и послије грађанског рата. То исто треба да учини и Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић према Државном одвјетнику Хрватске Младену Бајићу. У случају да представници хрватске стране одбију састанак на наведену тему потребно је о томе обавијестити европског комесара за правосуђе и друге релевантне међународне организације. Поставља се питање како је могуће говорити о јачању и унапређењу односа између Србије и Хрватске ако, 19 година послије завршетка рата, у Хрватској не постоји стварна политичка да одговорни за бројне злочине над Србима коначно буду кажњени?

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта