ОТВОРЕНО ПИСМО ПРЕДСЈЕДНИКА КОАЛИЦИЈЕ УДРУЖЕЊА ИЗБЈЕГЛИЦА МИОДРАГА ЛИНТЕ ПРВОЈ ПОТПРЕДСЈЕДНИЦИ ВЛАДЕ И МИНИСТАРКИ ВАЊСКИХ И ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА ХРВАТСКЕ ВЕСНИ ПУСИЋ ПОВОДОМ БАХАТОГ И НЕЗАКОНИТОГ ПОНАШАЊА СЛУЖБЕНИКА У ХРВАТСКИМ КОНЗУЛАТИМА У БЕОГРАДУ И СУБОТИЦИ ПРЕМА 30.000 ПРОГНАНИХ СРБА У ПРЕТХОДНИХ 12 МЈЕСЕЦИ

Поштована госпођо Пусић,

Дана 06.06.2014. године упутио сам писмо предсједнику Владе Хрватске Зорану Милановићу у коме сам изнио примјере бахатог и незаконитог понашања службеника у полицијским станицама у Хрватској и у хрватским конзулатима у Београду и Суботици према грађанима српске националности везано за спровођење закона о пребивалишту. У последње вријеме у већини полицијских станица у Хрватској службеници су почели да примјењују закон о пребивалишту тј. да прихватају захтјеве Срба за привремени одлазак изван Хрватске на 5 година. Желим да Вас подсјетим да хрватски Закон о пребивалишту омогућава сваком хрватском држављанину који има хрватско пребивалиште и важећу хрватску личну карту, а живи у иностранству, да може пријавити тзв. привремени одлазак изван Хрватске на 5 година и на тај начин имати двије личне карте тј. српску и хрватску ако живи у Србији или босанку и хрватску ако живи у Босни и Херцеговини. Исти принцип важи и за хрватске држављане који имају боравиште и важећу хрватску личну карту а живе у трећим државама тј. у САД, Канади, европским државама, Аустралији или на било ком другом мјесту на земљи.

Нажалост, службеници у конзулатима у Београду и Суботици и даље континуирано врше притисак на прогнане Србе да, ако имају држављанство Србије и српску личну карту или избјегличку карту, у том случају морају одјавити пребивалиште и поништити хрватску личну карту. При том се према прогнаним Србима понашају бахато и износе неистине да немају право на двије личне карте. Према нашим подацима у претходних 12 мјесеци преко 30.000 прогнаних Срба је било принуђено да трпи бахато и незаконито понашање службеника у хрватским конзулатима у Београду и Суботици. Дана 17. 06. 2014. године шеф кабинета хрватског премијера Томислав Сауцха доставио Вам је допис са отвореним писмом које сам послао господину Милановићу 06.06.2014. године у коме је министра унутрашњих послова Ранка Остојића, министра управе Арсена Баука и Вас замолио да ми, у оквиру својих надлежности, одговорите на моје тврдње у вези наведеног понашања службеника у конзулатима у Београду и Суботици (допис шаљем у прилогу). Нажалост, још увијек нисам од Вас добио одговор а прошло је већ више од два мјесеца како Вам је господин Сауцха послао наведени допис. Желим да Вас подсјетим да рок до када прогнани Срби морају да пријаве привремени одлазак изван Хрватске на 5 година истиче 29.12. ове године. Желим да вјерујем да изостанак Вашег одговора не значи куповину времена и прећутно одобравање бахатог и незаконитог понашања службеника у хрватским конзулатима у Београду и Суботици према прогнаним Србима.

Желим да Вас упознам са чињеницом да сам од министра унутрашњих послова Ранка Остојића дана 30.07.2014. године добио одговор на моје тврдње у горе поменутом писму које сам послао господину Милановићу. У одговору господин Остојић каже, између осталог, да је његово Министарство послало упуте Министарству вањских и европских послова, на чијем сте челу, ради цитирам, „обавјештавања свих дипломатско-конзуларних представништава Републике Хрватске, као и свим полицијским управама и

постајама на подручју Републике Хрватске. У упутама је између осталог наведено да уколико особа која пријављује привремени одлазак изван републике Хрватске нема одговарајућу документацију којом ће поткријепити разлоге привременог одласка, да се може уважити и њена писана изјава о разлозима привременог одласка у иноземство“. У свом одговору господин Остојић каже, такође, да су одредбом члана 3 става. 5 Закона о пребивалишту као разлози привременог одласка изван Хрватске наведени, цитирам, „школовање, посао, лијечење те други разлози у које се могу убројити и скрб о старима и немоћнима, обнова стамбених објеката или неки други разлози због којих се особа налази у иноземству“. У прилогу Вам шаљем скениран одговор господина Остојића.

У поменутом одговору министра унутрашњих послова Ранка Остојића су, као што се може уочити, веома прецизно наведени разлози на основу којих прогнани Срби могу пријавити привремени одлазак изван Хрватске на 5 година и на тај начин задржати, поред српске личне карте или избјегличке карте, и хрватску личну карту која им је потребна ради рјешавања бројних проблема у Хрватској које још увијек нису рјешили, као и због чињенице да ако немају хрватску личну карту њихове куће и станови ће бити третирани као луксуз на који ће морати да плаћају велики порез. Поставља се питање зашто Министарство вањских и европских послова није наведене упуте министарства унутрашњих послова послало конзулатима у Београду и Суботици да поступају по њима или ако их је послало зашто амбасадор Хрватске у Србији Гордан Маркотић није инсистирао да његови подређени у конзулатима у Београду поштују наведене упуте?

Желим да Вам изнесем само један примјер бахатог и незаконитог понашања хрватских службеника, овога пута, према брачном пару Невенку и Ружици Олујић који су протјерани из села Билишани, општина Обровац, 1995. године. Брачни пар Олујић је дошао у хрватски конзулат у Београду дана 18.08. 2014. године с намјером да Ружица Олујић, која има важећу хрватску личну карту, пријави привремени одлазак изван Хрватске на 5 година и на легалан начин, поред избјегличке карте коју има у Србији, задржи и хрватску личну карту. Ружица Олујић је тежак болесник тј. дијабетичар већ 30 година и три пута дневно сама себи даје инсулин. Поред тога Ружица Олујић је већ имала операцију везано за женске гениталне органе а ускоро је очекује и операција очију. Службеница у конзулату јој је бахато рекла да не може пријавити привремени одлазак на 5 година већ да мора трајно одјавити хрватско пребивалиште и поништити хрватску личну карту из разлога јер, тобоже, живи у Србији. Затим је цинично рекла Ружици Олујић да би ипак могла да пријави привремени одлазак на 5 година и задржи хрватску личну карту само под условом да је шлогирана и непокретна што значи да тренутно није довољно болесна да би јој вриједила потврда о лијечењу. На крају је додатно узнемирила брачни пар Олујић говорећи неистину да ће изгубити кућу коју имају у селу Билишане, општина Обровац, ако у њој не буду стално живјели.

Очекујем да ми, у разумном року, одговорите на моје писмо и на поменути допис шефа кабинета предсједника Владе Хрватске Томислава Сауцхе. Са садржајем овог писма упознали смо првог потпредсједника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивицу Дачића и предсједника Српског народног вијећа Милорада Пуповца.

С поштовањем,

Предсједник Коалиције удружења избјегиица
Миодраг Линта