Поводом одлуке Уставног суда Хрватске да референдум о ћирилици у Хрватској неће бити одржан зато што је референдумско питање противуставно Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица оцјењује да је одлука Уставног суда Хрватске према којој референдумско питање о ћирилици није у складу с Уставом била очекивана јер би другачија одлука додатно компромитовала Хрватску у међународној јавности. Међутим, сматрамо да је одлука Уставног суда Хрватске према којој је Градском вијећу Вуковара дат рок од годину дана да ријеши питање двојезичних табли у том граду погрешна јер се на тај начин легализује кршење Устава, Уставног закона о правима националних мањина, Закона о службеној употреби језика и писма националних мањина и међународних обавеза које је Хрватска преузела што се тиче равноправне употребе српског језика и писма у јавном животу. Ако је Хрватска правна држава онда је Градско вијеће Вуковара обавезно да поштује сопствени Устав и законе које је донио суверени Хрватски сабор а не да му се даје рок од годину дана.

Такође, Коалиција удружења избјеглица сматра да је погрешна одлука Уставног суда Хрватске да Влада припреми измјене и допуне Закона о службеној употреби језика и писма националних мањина којима ће се утврдити механизми за случајеве да општине и градови не поштују законску обавезу да у своје Статуте уграде одредбе о равноправној употреби српског језика и писма у јавном животу јер се њом крши принцип владавине права. Поставља се питање каква је Хрватска држава у којој локалне самоуправе одлучују да ли ће да спроводе закон или неће? Наведеним одлукама Уставни суд Хрватске је послао поруку да скидање и уништавање српско-хрватских двојезичних табли није кривично дјело и да свако може да то да чини у наредних годину дана.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта