Поводом чињенице да је полиција Србије на граничном прелазу Рача ухапсила Николу Лађевића (65) из Костајнице, Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Полиција Србије је на граничном прелазу између Босне и Херцеговине и Србије 06. августа ухапсила Србина Николу Лађевића, по међународној потерници коју је 22. јула расписао Биро Интерпола у Загребу због наводно почињеног ратног злочина против цивилног становништва на подручју Баније деведесетих година. Српска полиција је, на основу споразума Интерпола, обавезна да поступи по потjерници једне чланице Интерпола, у конкретном случају Хрватске. Лађевић се тренутно налази у истражном затвору и према рјечима његовог адвокатa Хрватска треба да достави документацију на основу које је расписала потjерницу.

Коалиција удружења избјеглица сматра да Хрватска на тај начин крши Споразум о сарадњи државних тужилаштава које је потписала са Србијом и БиХ, а на основу којих је обавезна да уручи позиве осумњиченима на адреси на којој живе. На тај начин би се спречила изненадна хапшења лица која, према садашњој статистици ухапшених Срба, у највећем броју случајева немају никакве везе са кривичним делима због којих се терете. Најновије хапшење представља наставак хрватске политике застрашивања протjераних Срба како се не би враћали у своје домове или слободно путовали изван Србије.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта