Повoдом чињенице да је Министарство спољних и европских послова Хрватске одбацило оптужбе предсједника Коалиције удружења избјеглица Миодрага Линте из отвореног писма госпођи Весни Пусић од 20. августа 2014. године да се службеници у хрватским конзулатима у Београду и Суботици понашају бахато и незаконито и да им обратило пуно мање странака него што се тврди у отвореном писму, Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта апсолутно стоји на становишту да се службеници у хрватским конзулатима у Београду и Суботици констатно понашају бахато и незаконито према прогнаним Србима. Ту чињеницу потврђују разговори Миодрага Линте са преко 1000 прогнаних Срба у личном контакту и путем телефона у претходних годину дана. Подјећамо јавност да је Миодраг Линта био свакодневно са хиљада својих земљака испред хрватског конзулата у Београду током децембра прошле године када су биле огромне гужве за пријаву привременог одласка изван Хрватске. Наводимо само случај госпође Гордане Вујасиновић коју је службеница у конзулату Хрватске у Београду питала да ли има српску личну карту и када је ова одговорила потврдно службеница је, без њене сагласности, поништила њену хрватску личну карту. Службеници у конзулатима у Београду и Суботици немају право да одлучују да ли прогнани Срби имају право на привремени одлазак изван Хрватске на 5 година и да тај начин, поред српске личне карте или избјегличке легитимације, задрже хрватске личне карте већ имају обавезу да приме захтјеве и да их прослиједе Министарству унутрашњих послова Хрватске на одлучивање.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта одбацује наводе Министарства спољних и европских послова Хрватске да се хрватским конзулатима у Београду и Суботици обратило пуно мање странака од 30.000 колико он тврди у отвореном писму госпођи Весни Пусић тј. да је примљено укупно свега 2249 захтјева (1046 у Суботици и 1203 у Београду) у вези регулисања привременог одласка изван Хрватске на 5 година. Прво, амбасадор Хрватске у Србији Гордан Маркотић у свом гостовању у Јутарњем програму РТС-а од 20.12.2013. године рекао је да, цитат, „По 200 до 250 људи можемо примити дневно то и радимо, ставрно до границе издржљивости наших људи“. Ако узмемо у обзир да су велике гужве испред конзулата у Београду почеле крајем новембра 2013. године онда је лако израчунати да су наредних у 20-так дана хрватски службеници примили најмање 4.000 странака. Слична ситуаација је била и у конзулату у Суботици. Друго, у одговору Министрства спољних и европских послова Хрватске су изнијете чињенице о броју странака које су се обратиле амбасади у Београду и конзулату у Суботици у току 2013. године а нису наведени подаци о броју странака које су им се обратиле у првих скоро осам мјееци ове године. Треће, Министарство спољних и европских послова Хрватске није у свом одговору навело чињенице о огромном броју прогнаних Срба којима службеници у конзулатима у Београду и Суботици нису хтјели да приме захтјев за привремени одлазак већ су на њих вршили притисак да трајно одјаве хрватско пребивалиште или су им незаконито поништавали хрватске личне карте као у случају поменуте госпође Гордане Вујасиновић.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта сматра, да горе наведене чињенице, показују да амбасада Хрватске у Београду није доставила тачне податке Министратсву спољних и европских послова Хрватске у броју поднешених захтјева прогнаних Срба за пријаву привременог одласка изван Хрватске на 5 година а посебно није доставила податке о бахатом и незаконитом понашању својих службеника у конзулатима у Београду и Суботици у смислу одбијања да приме захтјеве за привремени одлазак или незаконитог поништавања хрватских личних карата.

Коалиција удружења избјеглица подсјећа јавност да је амбасадор Хрватске у Београду Гордан Маркотић одбио да са њим води дијалог о наведеном проблему у поменутом издању Јутарњег програма РТС-а од 20.12.2014. године већ је своје гостовање условио да Линта не буде заједно с њим у студију. Због тога је Линта пристао да се обрати јавности испред хрватског конзулата у Београду а затим је господин се Маркотић разговарао са водитељком Јутарњег програма. Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта позива господина Маркотића да прихвати дијалог о питању пребивалишта пред ТВ камерама. Ако су наводи Министарства спољних послова Хрватске у одговору на отворено писмо Миодрага Линте госпођи Весни Пусић тачни очекујемо да господин Маркотић прихвати ТВ дуел и покаже да је Линта лажов.

Коалиција удружења избјеглица апослутно стоји иза чињеница које је Миодраг Линта изнио у отвореном писму и јавно позива госпођу Весну Пусић да му одговори као што је то учинио и министар унутрашњих послова Хрватске Ранко Остојић коме се овом приликом искрено захваљујемо. Господин Остојић је у свом одговору од 30.07.2014. године упућеном Миодрагу Линти само потврдио оно што тврдимо а то је да сви хрватски држављани које имају хрватску личну карту, а живе у иностранству, имају право да задрже хрватску личну, поред српске личне карте, ако живе у Србији или босанске личне карте ако живе у Босни и Херцеговини. Услов је само да доставе један од доказа зашто привремено живе изван Хрватске тј. или потврду о послу или школовању или лијечењу или изјаву о издржавању ако су у питању незапослена и немоћна лица или копију захтјева за обнову или стамбено збрињавање. Битно је доставити само један од наведених доказа и попунити три формулара која се налазе на сајту Коалиције удружења избјелгица www.koalicija.org.rs

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица