Поводом изјаве хрватског министра правде Орсата Миљенића у Вечерњем листу да Хрватска неће допустити да Србија постане чланица Европске уније прије него се суочи са ратним злочинима, као и да ће тражити да се на Србију примјене исти критеријуми које је морала поштовати Хрватска на путу у ЕУ Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица најоштрије осуђује изјаву хрватског министра правде Орсата Миљенића да Хрватска неће допустити да Србија постане чланица Европске уније прије него се суочи са ратним злочинима као и да ће тражити да се на Србију примјене исти критеријуми које је морала поштовати Хрватска на путу у ЕУ. Сматрамо да Хрватска није заслужила да постане чланица Европске уније јер није испунила стандарде из Поглавља 23 „Правосуђе и људска права“. У Хрватској се систематски крше људска рпава прогнаних Срба и Срба повратника а хрватско правосуђе је етнички пристрасно и мотивисано што потврђује низ чињеница.

Хрватска се још увијек није суочила са ратним злочинима који су почињњени према Србима у низу хрватских градова, као и за вријеме и послије хрватских операција „Откос“ у источној Славонији 1991. године, Миљевачки плато, Масленица, Бљесак и Олуја јер нема политилке воље да се они процесуирају. Прогнани Срби и Срби повратници не могу да врате своја одузета имовинска и стечена права (станови, заостале пензије, девизна и динарска штедња, радни стаж, пољопривредно и шумско земљиште, дискриминаторски услови у програму стамбеног збрињавања и др.). Хрватска је 1996. године укинула члан 180. Закона о облигационим односима и тиме онемогућила накнаду штете за уништену и несталу имовину. Истичемо да је само у хрватским градовима у тероростичким акцијама срушено преко 10.000 српских кућа и локала.

Хрватска зпоупотребљава Биро загребачког Интерпола јер је од 2000. године до данас по потјерницама ухапшен 141 Србин с циљем застрашивања прогнаних Срба да се не враћају својим кућама и да не могу да уживају једно од основних људских права тј. право на слободу кретања. У Хрватској нема политичке воље да се подигну спомен обиљежја на мјестима гдје су Срби убијани или мучени за вријеме рата. Сматрамо да се у Хрватској десио грађански рат за који главну одговорност сноси режим Фрање Туђмана чији је циљ био стварање Хрватске са што мање Срба а никаква агресија Србије и ЈНА што стално истиче хрватска страна.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта