Поводом одлуке хрватске власти да њена делегација на високом државном нивоу положи вијенце на великом стратишту Срба у Јадовном а потом код јаме Јазовка, гдје су покопане усташе, везано за обиљежавање европског дана сјећања на жртве стаљинизма и нацизма којег је установио Европски парламент Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра срамотном одлуку хрватске власти да њена делегација предвођена предсједником Сабора Хрватске Јосипом Леком, министром ратних ветерана Предрагом Матићем и изаслаником хрватског предсједника Иве Јосиповића дана 23. августа 2014. Године положи вијенац на стратишту у Јадовном, гдје је побијено око 40.000 Срба, Јевреја и Рома а потом код јаме Јазовка на Жумберку, гдје су покопане усташе, јер се на тај начин изједначавају жртве и злочинци. Наведени чин хрватске власти представља наставак рехабилитације усташтва и Независке државе Хрватске која је били злочиначка творевина и највјернији савезник нацистичке Њемачке.

Коалиција удружења избјеглица поставља питање на шта би личило када би нека делегација на комеморацији жртвама концлогора Дахау истовремено одала почаст убијеним СС-овским чуварима јер су након предаје сви побијени од стране америчких војника и преживјелих логораша? Такође, поставља се питање да ли би наведени чин, ако би до њега икада дошло, био назван цивилизацијски као што је господин Јосип Леко назвао полагање вијенаца у Јадовном и код Јазовке или би изазвао оштре осуде у европској и свјетској јавности?

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта