Поводом 19. година од страдања Срба и њиховог протјеривања са простора западне Славоније у операцији хрватске војске и полиције «Бљесак» Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта ће, у својству члана Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије, у четвртак, 01. маја 2014. године, у 10 часова, присустовати парастосу које ће бити служен у цркви Пресвете Богородице у Градишци. Након тога планирано је обраћање и полагање вијенаца на спомен-плочу испред цркве Пресвете Богородице у Градишци. Програмом је предвиђено да се колона окупљених прошета до средине моста на Сави и да се у знак сјећања на страдале спусте вијенци у ријеку. Миодраг Линта ће на обиљежавање страдања Срба и њиховог протјеривања са простора западне Славоније у Градишку путовати аутопутом Београд-Загреб.

У операцији „Бљесак“ је убијено или нестало 283 Срба, међу којима 57 жена и деветоро деце до 14 година старости и протјерано око 20.000 људи. Ексхумација жртава „Бљеска“ почела тек 2010. године. Хрватска већ 19 година одбија да заврши процес ексхумације из познатих мјеста укопа. Операцијом „Бљесак“ Хрватска је довршила етничко чишћење у коме је, почев од 1991. године, из западне Славоније протјерано око 70.000 Срба а вратило се само 1.500, углавном старијих људи. За злочине почињене у западној Славонији, која је била под заштитом УН, нико није оптужен ни пред хашким трибуналом, ни пред хрватским судовима.

Коалиција удружења избјеглица се залаже да Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије званично затражи од Државног одвјетништва Републике Хрватске да покрене истрагу и подигне оптужнице за почињене злочине хрватске војске и полиције над Србима у западној Славонији. Сматрамо да кажњавање починилаца ратних злочина почињених са хрватске стране треба да буде један од показатеља европског понашања Хрватске као и један од предуслова помирења између српског и хрватског народа.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглциа