Повoдом одлуке Владе Србије о отварању конзуларне канцеларије у Дрвару, у Босни и Херцеговини, Коалиција удружења избјеглица издаје: САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица поздравља одлуку Владе Србије да се отвори конзуларна канцеларија Владе Србије у Дрвару, у Босни и Херцеговини јер је то био један од захтјева према нашем Министарству спољних послова. Наведена одлука треба да буде подстицај рјешавању бројних проблема са којима се суочавају Срби у западнокрајишким општинама. Један од главних проблема јесте питање економске неразвијености тих подручја. Због тога је потребно учинити максималне напоре да се предузму конкретне мјере и активности у циљу обнове инфраструктуре и економског развоја западнокрајишких општина.

Положај Срба у Федерацији БиХ је изузетно тежак јер федерална и кантоналне власти политику чији је циљ да исељавање преосталих Срба и опструкција повратка прогнаних и расељених Срба. Главни проблеми Срба у Федерацији БиХ су: угрожена безбедност; дискриминација приликом запошљавања у органима државне и локалне управе, јавним и приватним предузећима; федерална власт издваја минимална средства за обнову уништених кућа, станова и православних храмова за вријеме рата; компликована процедура обнове порушених окјеката која траје годинама; спор повратак узурпиране имовине; Срби у великом дијелу Федерације БиХ не могу да уче српски језик, историју и географију; коришћење ћириличног писма у јавној употреби практично не постоји; ентитетски симболи Федерације БиХ не садрже ниједан елеменат српског народа.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта