Поводом обиљежавања 19. година од егзодуса Срба из западне Славоније у Градишци Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ Београд, 01. мај 2014.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта је данас, у својству члана Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије, боравио у Градишци гдје је обиљежено 19. година од егзодуса Срба из западне Славоније парастосом у храму Покрова Пресвете Боговорице. Миодраг Линта је, у име Одбора за дијаспору и Србе у региону, положио вијенац на спомен плочу страдалим Србима, те спустио вијенац са средине моста у ријеку Саву.

Обраћајући се на тргу испред храма Покрова Пресвете Богородице у Градишци Линта је, између осталог, рекао да Србија и Република Српска имају обавезу да се заложе да се утврди истина о страдању српског народа у западној Славонији и другим дијелова данашње Хрватске; да се процесуирају налогодавци и починиоци злочина над Србима; да се ексхумирају и идентификују посмртни остаци несталих Срба, посебно оних који се налазе на познатим гробним мјестима; да се активно боре за повратак одузетих имовинских, стечених и статусних права протјераних Срба и да афирмишу културу сјећања на страдале Срба и траже од Хрватске да се обиљеже мјеста страдања наших сународника постављањем спомен плоча .

Данашњем чину присуствовали су, поред неколико стотина Срба протјераних из западне Славоније, предсједник Републике Српске Милорад Додик, начелник општине Градишка Зоран Латиновић, предсједник Удружења „Јадовно“ Душан Басташић, делегације Информационо-документационог центра „Веритас“, Удружења породица погинулица и несталих лица „Суза“ и многи други. Обиљежавање 19-годишњице су организовали Удружење протјераних Срба из западне Славоније које води Крсте Жарковић, општина Градишка и Српска православна црква.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица