Поводом приљепљивања наљепница с хрватском заставом преко натписа на двојезичним плочама на државним институцијама у Вуковару од стране представника удружења бранитеља Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалицијa удружењa избјеглица најоштрије осуђује приљепљивање наљепница с хрватском заставом преко натписа на двојезичним плочама на државним институцијама у Вуковару од стране представника удружења бранитеља. Посебно забрињава чињеница да је хрватска полиција мирно посматрала противуставну и противзакониту акцију представника бранитељских удружења. Ово је само један у низу примјера који потврђује да су Срби у Хрватској грађани другог реда и да закон за њих не важи. С друге стране, шта друго Срби у Хрватској могу очекивати када највиши хрватски званичници кажу прије два дана у Окучанима, приликом обиљежавања 19. годишњице акције „Бљесак“, да је то велики дан за Хрватску и дан побједе и дан одбране њене слободе и демократије. Ниједном рјечју највиши хрватски хрватски званичници нису споменули српске жртве и уставну и законску обавезу државе да процесуира одговорне за убиство 283 Срба, међу којима 57 жена и деветоро дјеце у акцији Бљесак.

Коалицијa удружењa избјеглица апепује на Европску комисију, посебно на европског комесара за правосуђе Вивијан Рединг, да тражи од Хрватске да поштује у пракси, а не само декларативно, Уставни закон о правима националних мањина који је усвојен још далеке 2002. године. Спровођење поменутог закона била је једна од обавеза коју је Хрватска преузела током преговора о поглављу 23 „Правосуђе и људска права“. У наведеном закону и законима који из њега произлазе, Срби имају право на слободну употребу српског језика и ћириличног писма у општинама и градовима гдје их је више од 33 одсто према попису становништва. Према резултатима пописа из 2011. године Срби то право треба да остваре у 21 општини и два града – Вуковару и Врбовском. Такође, Хрватска не поштује у пракси одредбу Уставног закона о правима националних мањина који Србима гарантује пропорционално запошљавање у општинама и градовима гдје их је више од 15 одсто и у жупанијама гдје их је више од 5 одсто.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта