Поводом одржане промоције романа „Мајка“ аутора Миленка Аврамовића у Парохијском дому у насељу Бусије Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Дана 03. маја 2014. године одржана је промоција другог допуњеног издања романа „Мајка“ аутора Миленка Аврамовића, бившег официра у Војсци Републике Српске, чији су покровитељи предсједник Републике Српске Милорад Додик и новине за дијаспору „Вести“ из Франкфурта. Промоција је одржана у Парохијском дому у избјегличком насељу Бусије (општина Земун). На промоцији су о роману, пред више од 200 присутних земљака говорили Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије; Дарко Младић, син генерала Ратка Младића; генерал у пензији Мићо Грубор; предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта и аутор романа. Прије промоције одржано је Богослужење у цркви св. Ћирило и Методије, а затим помен и полагање вијенаца на споменик палим родољубима у одбрани Крајине и Републике Српске. Миодраг Линта је положио вијенац у име Коалиције удружења избјеглица.

Миленко Аврамовић је на промоцији, између осталог, рекао да је роман прича о ратном вихору у коме je нестала Југославија. Инспирацију за настанак романа, рекао је аутор, добио је приликом посљедњег сусрета са генералом Ратком Младићем у Власеници, када је, послије смотре Маневарске бригаде окупио официре, обећавши да ће саопштити имена најзаслужнијих за стварање Pепублике Cрпске. „Присутне су биле и четири мени непознате жене обучене у црно. Официри су се потајно надали да ће некога од њих подићи и учинити славним, али генерал je прозвао четири старице: Кристину Марчета из Новог Града, Милеву Лазаревић из Власенице, Љубицу Слијепчевић из околине Милића и Љубинку Симић из околине Братунца. Загрлио их je, говорећи да су оне највећи хероји и најзаслужније за стварање Републике Српске. Дале су највише. Свака je у претходном рату изгубила пo три сина. У ратни дневник сам уписао његове последње речи: ‘Мајке, ja немам ништа да вам дам осим мојих суза’. Почео je да плаче. Плакале су и оне“, рекао је Аврамовић.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица