Поводом обиљежавања 22. годишњице страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву Коалиција удружења избјеглица издајe САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица подсјећа јавност да су прије 22. године у Сарајеву мучки убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено. Први напад је извршен 2. маја на Дом ЈНА, а све касарне ЈНА у овом граду биле су блокиране и под опсадом муслиманских паравојних снага, које су им искључиле струју, воду и телефоне. Правосуђе БиХ, ни након 22 године од крвавог злочина у Добровољачкој улици није учинило ништа на процесуирању криваца, а породице жртава нису добиле одговоре на питања ко је наредио, а ко поубијао недужне младиће. Такође, Тужилаштво БиХ није покренуло никакву истрагу ни у другим случајевима ратног злочина над Србима у Сарајеву.

Случај Добровољачка показује да Сарајево нема спремности ни снаге да се суочи са овим и другим злочинима над српским народом. У Сарајеву је и даље доминатно мишљење да су Срби агресори и злочинци а Бошњаци ослободиоци и жртве. Без кажњавања криваца за злочине над српским народом не може се говорити о трајном миру и заједничкој будућности у Босни и Херцеговини. Тражимо да се Тужилаштво за ратне злочине Србије активно ради на утврђивању истине и прикупљању доказа против свих оних који су одговорни за злочин у Добровољачкој али и за бројне друге случајеве ратног злочина над Србима у Сарајеву и другим мјестима у Федерацији БиХ с циљем њиховог процесуирања.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица