Поводом честих напада Асоцијације избјеглицких удружења из Хрватске на Споразум о сарадњи између Коалиције удружења избјеглица и Српске напредне странке Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Милојко Будимир и Раде Матијаш су, у име Асоцијације избјегличких удружења, у неколико наврата осудили Споразум о сарадњи између Коалиције удружења избјеглица и Српске напредне странке наводећи да се ради о манипулацији Петицијом избјеглих и прогнаних Срба јер се Миодраг Линта наводно политички ангажује што наноси штету избјеглим и прогнаним лицима. Поред тога, Милојко Будимир је рекао да Асоцијацију чини 31 удружење што, на први поглед, претпоставља да је Главни одбор Асоцијације већином гласова представника чланица осудио наведени Споразум. Подсјећамо да је Асоцијација већ 13. јануара 2012. тј. два дана послије потпивања Споразума о сарадњи између Коалиције и СНС-а издала Саопштење о осуди. Поставља се питање да ли је Главни одбор, као орган који руководи Асоцијацијом између двије Скупштине и којег би требало да чини по један представник удружења који је чланови Асоцијације, уопште сазван да расправља о Споразуму и, ако јесте, да ли је већином гласова донио одлку о осуди?

Утврђено је да Милојко Будимир износи у јавност двије нестине: прво, да Асоцијацију чини 31 удружење и друго, да је сазван Главни одбор Асоцијације који је већином гласова преставника чланица донио одлуку о осуди Споразума између Коалиције и СНС-а. Анализом списка чланица Асоцијације који се налази на сајту удружења Јадовно (www.jadovno.com) произлази да је 10 удружења брисано (под редним бројевима 3,6,9,12,13,16,20,25,26 и 31) у Агенцији за привредне регистре јер се нису на вријеме пререгистровали. Удружење под редним бројем 29 није ни основано. Дакле, формално–правно Асоцијација има свега 20 удружења од којих је једно са сједиштем у Бања Луци (редни број 24). Такође, у разговору да представницима већине од 20 преосталих удружења који се воде на списку да су чланице Асоцијације утврђено је да ниједном није засједао Главни одбор Асоцијације с намјером да се осуди Споразум између Коалиције и СНС- а да су њихова удружења неутрална што се тиче Споразума између Коалиције и СНС. Као примјер наводимо предсједника Удружења резервних војних старјешина српске крајине у Србији (редни број 5) генерала Милу Новаковића који је изјавио да никада није одржана сједница Главног одбора Асоцијације на којој се расправљало о осуди споразума а да њихово удружење стоји на становишту неутралности тј. нити осуђује нити подржава Споразум. Неколико представника удружења које се воде на списку да су чланице Аосицијаје су изјавили да немају сазнања да су чланице Асоцијације јер њихови органи нису о теме ни расправљали.

Анализом је утврђено да од 20 удружења који се воде на списку Асоцијације, а извршили су пререгистрацију, свега три удружења осуђују Споразум: Демократска иницијатива за Книн (редни број 2) којег води Раде Матијаш (у Агенцији за привредне регистре као заступник се води Ленка Марјановић); Удружење Срба из Хрватске (редни број 15) којег води Молојко Будимир и Удружење Крајишника града Панчева којег води Миле Боснић (редни број 30). Колико Будимир и Матијаш брину да се политичким ангажовањем Коалциије и Линте не нанесе штета избјеглицама најбоље показује слиједећа чињеница. Будимир, Матијаш и члан Управног одбора удружења несталих Суза Чедомир Марић су на изборима за хрватскки сабор 2007. године били на листи Самосталне демократске српске странке Милорада Пуповца надајући се да ће постати заступници (листа СДСС у прилогу). Из прилога се види да имају и особне исказнице са адресом у Книну. Будимиру и Матијашу тада није сметао политички ангажман и чланство у једном политичкој партији која дјелује на подручју Хрватске а сада им смета јавни Споразум између Коалиције и СНС!!! Миле Боснић је човјек који је дуги низ година био незапослен и налазио се у тешкој материјалној ситуацији. Преко одређених људи је успио да дође до директора Србијагаса Душана Бајатовића који га је запослио у панчевачкој Азотари гдје је постао шеф маркетинга. Одмах се учланио у Социјалистичку партију Србије. Боснић је жестоко напао Споразум о сарадњи између Коалциије и СНС-а чак најављујући кривичну пријаву против Миодрага Линте због злоупотребе Петиције. Међутим, исти тај Миле Боснић је 28. априла 2012. године, у име Удружења Крајишника града Панчева, потписао Споразум о сарадњи са Социјалистичком партијом Србије коју је представљао потпредсједник Душан Бајатовић. Толико о бризи за Петицију и избјеглице.

Још три удружења изван Асоцијације су жестоко осудили Споразум о сарадњи између Коалиције удружења избјеглица и Српске напредне странке: Центар за комуникацију „Правда“ из Параћина коју води Драган Секуловић; Регионални центар за избјеглице којег води Раденко Попић и Извјеглички сервис за повратак којег води Борис Делић. Анализом је утврђено да ниједан од наведене тројице није осудио Споразум између Коалиције и СНС из принципјелних разлога: Драган Секуловић је близак режиму и позвао је избјеглице да гласају за Бориса Тадића; Раденко Попић је био сазивач четврте војвођанске конвенције која је усвојила Декларацију чији је циљ стварање Савезне Републике Србије од Републике Војводине и Републике Србије а Борис Делић је члан Демократске странке и близак сарадник Фонда за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводина на челу са Бојаном Пајтићем. Посебно је занимљиво истаћи чињеницу да је Драган Ђилас у Крагујевцу у име Демократске странке 20. априла потписао Протокол о сарадњи са удружењем ратних ветерана и инвалида и породица погинулих бораца Србије. Када Демократска странка и Социјалистичка партија Србије потписују споразуме са удружењима онда је то у реду а када то чини Коалиција удружења избјеглица са Српском напредном странком онда је то злоупотреба и супротно Статуту и Закону о удружењима грађана!!!

Миодраг Линта је на конференцији за штампу одржаној 16. маја 2012. године рекао да Коалиција удружења избјеглица окупља 49 удружења која су основали крајишки и други прекодрински Срби. Предсједништво Коалиције, као главни орган између двије скупштине, је са 42 члана за и 7 уздржаних чланова дало пуну подршку Споразуму о сарадњи између Коалиције и СНС-а. Миодраг Линта је новинарима показао 42 писма подршке споразуму о сарадњи између Коалиције и СНС-а који су овјерени и потписани од стране одговорних лица из 42 чланице Коалиције. Такође, затражио је да Милојко Будимир, у што краћем року, покаже новинарима барем 11 писама осуде Споразума јер би то значило да већина чланица осуђује Споразум. У супротном још једном ће се показати да Милојко Будимир и Раде Матијаш са још неколико људи обмањују јавност и избјеглице с циљем да спрече, у име режима за којег раде, да Коалиција удружења избјеглица настави још јаче да тражи да се умјесто политике лажног помирења преко наших леђа води политика чистих рачуна заснована на досљедном поштовању људских права и владавини права.

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта