Поводом изјаве Предсједника Хрватске Иве Јосиповића да Предсједник Србије Томислав Николић мора да напусти идеје четништва и територијалне експанзије Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица одбацује, као несноване, оптужбе Предсједника Хрватске Иве Јосиповића да се Предсједник Србије Томислав Николић залаже за идеју промјене граница у региону. Политика Предсједника Србије Томислава Николића је изградња мира, стабилности и добросусједских односа у региону. Такође, обична је конструкција и подметање да је Предсједник Николић изјавио да је „Вуковар српски град и да Хрвати немају шта да се враћају у њега“ с циљем да се умањи његов кредибилитет и дискредитује његова изјава након побједе на предсједничким изборима. Наиме, предсједник Николић је тада рекао да се залаже за добре односе између Србије и Хрватске али да Хрватска мора да ријеши питање протјераних Срба, њихове имовине и безбедности.

Коалиицја удружења избјеглица се залаже да окретање нове странице у односима између Србије и Хрватске и српског и хрватског народа која ће довести до стварног, а не лажног помирења. Кључни предуслов јесте да се отворена питања између двије државе и два народа ставе на сто и почне са њиховим рјешавањем. То су, између осталих, слиједећа питања: отета и уништена имовина прогнаних Срба и других оштећених грађана; двоструки стандарди у суђењима за ратне злочине, нестала лица; дискриминација српског капитала и робе у Хрватској; неспровођење Уставног закона о правима националних мањина у Хрватској и др.

У претходном периоду власт у Србији водила је политику игнорисања наведених проблема. Као примјер наводимо чињеницу да бивши предсједник Србије Борис Тадић ништа није учинио на поштовању елементарних људских права које је Хрватска одузела својим грађанима српске националности за вријеме рата 1991.-1995. године. Да би српско-хрватски односи кренули у правцу стварног побољшања потребно је да се Предсједник Николић и нова српска Влада заложе за рјешавање проблема. А њихово рјешавање може бити само ако се апсолутно поштују права начела и норме и индивидуална права и слободе.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта