Повoдом чињенице да група незадовољних грађана није дозволила представницима Града Београда, Војске Србије и полиције да положе вијенце на споменик жртвама рата и браниоцима отаџбине од 1990. до 1999. године који је изграђен на Савском платоу Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра да ће откривање спомен-обиљежја жртвама рата и браниоцима отаџбине од 1990. до 1999. године од стране Градоначелника Београда Драгана Ђиласа додатно продубити разлике међу грађанима и појачати трауму код родитења и родбине жртава, умјесто да допринесе успостави елементарног консенсуса а то је сућут за погинулима. Споменик који изазива бол родитеља и родбине жртава није испунио испунио своју основну функцију а то је одавање почасти страдалим у ратовима деведесетих година.
Тражимо да Градоначелник Ђилас одговори родитељима и родбини жртава и јавности на слиједећа питања: Зашто Град Београд није организовао јавну расправу у вези локације и изгледа споменика? Зашто се на споменику не налазе имена и презимена жртава, година њиховог рођења, као година и мјесто погибије? Да ли спомен обиљежје намењено само држављанима Србије који су страдали током 90-тих или је намењено и српским жртвама који су до рата живјеле на подручју Хрватске и Босне и Херцеговине? Зашто је изградња спомен обиљежја почела тек крајем прошле године иако је Град Београд одлуку о подизању споменика донио још 2005. године? Зашто се спомен обиљежје открива у вријеме предизборне кампање што изазива сумњу код грађана да је у питању јефтино прикупљање политичких поена?

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта