Поводом одлуке Савјета Европе да Предсједнику Србије Борису Тадићу уручи награду „Сјевер-Југ“ Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Изјава Предсједника Србије Бориса Тадића да награда Савјета Европе „Сјевер-Југ“ припада цијелом српском народу не одговара стварности. Награда „Сјевер-Југ“ додјељује се за посвећеност одбрани људских права и залагање за помирење међу народима. Велика већина избјеглих и прогнаних Срба и грађана Србије који су оштећени у својим имовинским и другим правима у Хрватској и Босни и Херцеговини је разочарано Предсједником Србије Борисом Тадићем јер није показао посвећеност у одбрани наших људских права. Стотине хиљада оштећених грађана дуги низ година тражи повратак своје незаконито одузете имовине и стечених права, накнаду штете за уништену и несталу имовину, исте стандарде у суђењима за ратне злочине и коначно рјешавање питања несталих лица.

У претходне двије године Предсједник Србије Борис Тадић одбио је да подржи Петицију избјеглих и прогнаних Срба; одбио је да подржи усвјање Резолуције о поштовању људских права избјеглих и прогнаних лица и других оштећених грађана у српском парламенту, одбио је да подржи оснивање Фонда за пружање помоћи избјеглим, прогнаних и расељеним лицима; одбио је дијалог са представницима Коалиције удружења избјеглица и поред 11 посланих молби за разговор; одбио је да подржи да се отвори суштински дијалог са Хрватском и БиХ о рјешавању наших проблема на темељу Анекса Г Бечког споразума о сукцесији и др.

Наведене чињенице јасно показују да Предсједник Србије Борис Тадић води политику лажног помирења преко леђа избјеглих и проганих Срба и других оштећених грађана. Коалиција удружења избјеглица се залаже за политику чистих рачуна према бившим југословенским републикама која ће бити заснована на досљедном поштовању људских права и владавини права. Само таква политика може довести до стварног помирења и успостављања трајног мира и стабилности у региону западног Балкана.

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта