Поводом чињенице да је Европски парламент усвојио Резолуцију о Сребреници на иницијативу хрватског посланика Ивана Јаковчића Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избеглица осуђује усвајање Резолуције о Сребреници од стране Европског парламента јер се у њој један од бројних злочина на простору бивше Југославије квалификује као геноцид. Издвајање једног злочина у односу на друге сигурно неће допринијети помирењу између Срба и Бошњака већ ће изазвати додатно неповјерење и неразумијевање између ова два народа. Нажалост, Европски парламент је пропустио прилику да својом Резолуцијом осуди све злочине у Босни и Херцеговини и на тај начин допринесе смањивању подјела и тензија у Босни и Херцеговини. Ако је заиста циљ помирење између Срба и Бошњака онда то помирење значи да су све жртве једнаке и ничија није мање или више вриједна и све једнако боли оне који су изгубили своје најмилије у грађанском рату у Босни и Херцеговини.

Коалиција удружења избјеглица изражава жалост због чињенице да је иницијатор поменуте Резолуције у Сребреници хрватски посланик Иван Јаковчић јер истиче да се у Сребреници десио геноцид и да 11. јул треба прогласити даном сјећања за све патње на простору бивше Југославије. Позивамо Ивана Јаковчића, ако је заиста принципјелан и истинољубив политичар, да покрене иницијативу да се у Европском парламенту усвоји Резолуција којом ће бити снажно осуђени масовни злочини током и послије хрватске акције „Олуја“ 1995. године. Резолуција треба да подсјети да су хрватске оружане снаге под командом Јанка Бобетка, Анте Готовине и других хрватских генерала током неколико дана побиле преко 2000 српских заробљеника и цивила и протјерале преко 220.000 крајишких Срба са својих вјековних огњишта. Резолуција треба, такође, да подсјети да су убијства српских цивила трајала недјељама послије акције Олуја и да је уништено, попаљено и опљачкано око 40.000 стамбених, привредних и помоћних објеката на подручју Крајине. Због чињенице да хрватска акција „Олуја“ представља највеће етничко чишћење које се десило на тлу Европе послије Другог свјетског рата Иван Јаковчић треба да тражи да хрватска Влада прогласи 5. август Даном сјећања на све страдале на цијелој територији данашње Хрватске.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта