Поводом чињенице да је хрватски предсједник Јосиповић смјенио свог савјетника и главног аналитичара др. Дејана Јовића након његове изјаве да је референдум о отцјепљењу Хрватске од Југославије био „недемократски и нелибералан“ Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица оцјењује као антиевропски чин одлуку хрватског предсједника Јосиповића да смјени свог савјетника и главног аналитичара др. Дејана Јовића након његове изјаве да је референдум о отцјепљењу Хрватске од Југославије који је одржан 19. маја 1991. године био „недемократски и нелибералан“. Наведена изјава др. Дејана Јовића је тачна јер је главни циљ хрватског референдума о отцјепљењу било стварање хрватске државе без или са што мање Срба. Подсјећамо на изјаву Фрање Туђмана на првом општем сабору Хрватске демократске заједнице крајем фебурара 1990. године да је Независна држава Хрватска израз повијесних тежњи хрватског народа за својом самосталноом државом. Наведена изјава, као и бројне друге антисрпске изјаве Туђмана и осталих челника ХДЗ-а током 1990. и прве половине 1991. године изазвале су огроман страх код Срба да ће доживјети геноцид као 1941. године. Поред тога, послије мајских избора 1990. године Срби су масовно добијаји отказе на послу а дјеца су им у школама психо-физички малтретирана, велики број Срба је путем телефона добијао претње да морају да се иселе из Хрватске, Срби су добијали писма на којима је стајао потпис „ХДЗ“, све чешће су се могле видјети слике усташких злочинаца. усташки поздрави и чути усташке пјесме, Почели су физички напади на Србе, минирање српских кућа и локала и убијства Срба.

Коалиција удружења избјеглица се залаже за најбоље односе између Србије и Хрватске и искрено помирење између српског и хрвтског народа. Главни предуслови су да Хрватска прогнаним Србима, другим оштећеним грађанима и правним лицима врати њихова одузета имовинска, стечена и статусна права, да омогући накнаду штете за уништену, оштећену и несталу имовину, да ексхумира и идентификује посмртне остатке Срба од којих се 280 налази на познатим гробним мјестима, да омогући обиљежавање мјеста страдања Срба путем спомен плоча и споменика, да обнови преко 3000 срушених споменика из НОБ-а, да престане са сталним хапшењима Срба у сврху застрашивања и одвраћања од повратка и слободе кретања, да процесуира одговорне за бројне злочине над Србима за вријеме и послије хрватских војних акција и у низу хрватских градова, да поштује национална и културна права преосталих Срба који живе у Хрватској. Нажалост, у Хрватској не само да нема воље са суочавање са тамном страном своје недавне историје него је од септембра прошле године започео нови талас антисрпске кампање с циљем да се преосталим Србима јасно стави до знања да им је најбоље да се иселе или асимилују.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта