Поводом изјаве прве потредсједнице Владе и шефице хрватске дипломатије Весне Пусић да Србија што прије пошаље амбасадора у Хрватску, као и да било веома пожељно да се покрене рад мјешовитих комисија Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица поздравља изјаву прве потпредсједнице Владе и шефице хрватске дипломатије Весне Пусић да Србија што прије именује амбасадора у Хрватску. Поред тога, Линта предлаже Министарству спољних послова Србије да поднесе иницијативу Хрватској да се отворе два српска конзулата у Книну и Глини. На тај начин Срби са подручја Далмације, Лике, Кордуна и Баније могли би да лакше рјешавају имовинске и бројне друге проблеме које их муче. Сматрамо да је иницијатива о повећаном конзуларном присуству Србије у Хрватској у складу са међународнм конвенцијама и да је Хрватска неће одбити.

Коалиција удружења избјеглица поздравља и изјаву прве потпредсједнице Владе и шефице хрватске дипломатије Весне Пусић да би било пожељно да се покрене рад мјешовитих комисија. Подсјећамо да између Србије и Хрватске постоји шест мјешовитх комисија и радних група: за ратне злочине, нестала лица, заштиту националних мањина, пензије, повратак културних добара и границе. Током ове године није одржан састанак ниједне од поменутих шест комисија а комисија за заштиту националних мањина одржала је свој последњи састанак још прије три године тј. септембра 2011. године у Шиду.

Југословенско-хрватска комисија, која је основана на темељу Споразума о нормализацији односа између СР Југославије и Републике Хрватске из августа 1996. године, одржала је до почетка бомбардовања СР Југославије 1999. године 13 састанака. Од тада до данас комисија више није одржала ниједан састанак. Задатак поменуте комисије јесте да припреми нацрт Споразума о накнади штете за сву уништену, несталу и оштећену имовину. Предлажемо да се у што краћем року обнови рад поменуте комисије. Поред тога, предлажемо да се оснује српско-хрватска мјешовита комисија за спровођење Анекса Г Бечког споразума о сукцесији „Приватна својина и стечена права“ којим се штите права оштећених грађана и правних лица која су имали на дан 31.12.1990. године.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта